RvC ING biedt excuses aan voor bonussen

Datum: 10-05-2011

RvC ING biedt excuses aan voor bonussen

De Raad van Commissarissen (RvC) van ING heeft op 9 mei 2011, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, openlijk zijn excuses aangeboden voor het debacle rond het bonusbesluit van de bankverzekeraar.

‘Wij betreuren de commotie over het beloningsbeleid', zei ING commissaris Jeroen van der Veer maandag.

Jan Maarten Slagter, VEB voorzitter
Vooral de kritiek van VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter, dat ING niet goed heeft gecommuniceerd over de beloningen, nam Van der Veer voor zijn rekening.

RvC ING
Jeroen van der Veer en Lodewijk de Waal lieten zich voor het eerst publiekelijk uit over hun keuze om als leden van de RvC de top van ING een bonus toe te kennen over 2010.

Bonussen ING
Dit besluit stuitte op grote maatschappelijke weerstand, omdat ING nog met miljarden aan staatsteun overheid wordt gehouden. CEO van de bankverzekeraar, Jan Hommen, besloot daarop zijn bonus weer in te leveren.

Inschattingsfout
Hoewel de commissarissen van ING erkenden dat er een inschattingsfout is gemaakt, herhaalden zijn wel dat het beloningsbeleid van het financiële concern gematigd is vergeleken met andere Europese bedrijven.

Code Banken
‘We zitten nu ver onder de mediaan van de markt’, zei commissaris Van der Veer, hoewel de Code Banken slechts 'iets lager' voorschrijft.’

Jeroen van der Veer
Volgens Jeroen van der Veer zou er ook kritiek komen als de bonussen aan het ING bestuur lager zouden worden. Daarmee zou het commissariaat van ING onverantwoord risico’s nemen, omdat het dan moeilijker wordt om goede mensen aan te trekken.

Commissarissen ING
Jeroen van der Veer zal vanaf volgend jaar de voorzittershamer overnemen van Peter Elverding bij ING. Sjoerd van Keulen, Joost Kuiper en Luc Vandewalle Hoffman zijn benoemd tot nieuwe leden van de Raad van Commissarissen van de bankverzekeraar.

Jeroen van der Veer

  • Commissaris Statoil
  • Commissaris Boskalis
  • Voorzitter Raad van Toezicht TU Delft
  • President-commissaris ING Groep
  • President-commissaris Philips
  • Voorzitter Het Concertgebouw Fonds
  • Vice-voorzitter Raad van Toezicht Nederlands Openluchtmuseum
  • Bestuurslid Nationale Toneel