Pensioenfondsen VS dwingen Shell Iran te verlaten

Pensioenfondsen VS dwingen Shell Iran te verlaten

26-07-2007 Terwijl de tweede kwartaal cijfers van Shell ver boven die van concurrent BP uitstegen, proberen Amerikaanse pensioenfondsen Shell onder politieke druk te zetten om haar voorgenomen miljarden projecten in Iran stop te zetten vanwege het negatieve imago van deze staat, aldus The Times vanmiddag.

Niet alleen Shell wordt onder druk gezet, ook een aantal andere energiegiganten, zoals Gazprom en Total, hangen internationale sancties boven het hoofd vanwege projecten in de zogenaamde ‘schurkenstaat'. De pressiegroep bestaat uit vijf grote Amerikaanse pensioenfondsen en het ‘California Public Employee's Retirement System'. Het imago van Shell kwam al eerder onder vuur te liggen naar aanleiding van de reserve-schandalen in 2004. Management Scope interviewde Jeroen van der Veer, CEO van Shell, een jaar later over imago en openheid.

Lees hier het interview met Jeroen van der Veer in Management Scope, maart 2005

Shell geeft aan dat een definitief besluit over een eventueel project in Iran zeker nog een jaar gaat duren. Het bedrijf voert, samen met het Spaanse Repsol, nog steeds aftastende gesprekken met Iran over de mogelijkheden in het zuidelijke Pars gebied, waar zich een groot natuurlijk gasveld bevindt.
Amerikaanse energiebedrijven is het al langer verboden om in Iran te investeren. De pressiegroep wil voor het einde van augustus dit jaar een antwoord van de energiereuzen, maar geeft niet aan welke maatregelen het anders neemt.

Interview met Jeroen van der Veer

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

17-02-2021 Voor veel grote bedrijven was de beurs altijd de belangrijkste toegang tot kapitaal en internationale expansie. De laatste decennia is er veel veranderd voor beursgenoteerde bedrijven. Dat roept de vraag op in welke gevallen een beursnotering de voorkeur verdient in vergelijking met andere bedrijfsmodellen. Wat vinden gelouterde commissarissen ervan?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook