Air France wil 3 miljard in Alitalia stoppen

19-02-2008

Air France wil 3 miljard in Alitalia stoppen

"Er vindt in onze branche een consolidatieslag
plaats en dat betekent ook dat er partijen het speelveld moeten verlaten. Kijk naar Sabena en Swiss Air, verdwenen. Alitalia verkeert in zeer grote moeilijkheden en het is nog maar de vraag of die het gaat redden."
Leo van Wijk in Management Scope, oktober 2007.

Air France-KLM verwacht de komende vijf tot zes jaar 3 miljard euro te investeren in Alitalia als het de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij overneemt. Dat zegt Leo van Wijk, Vice-voorzitter van Air France-KLM, op 19 februari 2008 tegen journalisten tijdens de Singapore Airshow in Singapore.

"Alitalia heeft nieuw kapitaal en een herschikking van de vloot nodig" , aldus Van Wijk tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Eerder had topman Jean-Cyril Spinetta al gezegd dat er 1700 banen moeten verdwijnen om Alitalia weer op de rails te krijgen.

"Als we een overeenkomst sluiten met de Italiaanse overheid dan doen we een algemeen bod op Alitalia. En als het goed uitpakt, zullen we Alitalia van de beurs halen" , zo citeert de krant Van Wijk.
Air France-KLM is de belangrijkste kandidaat voor de overname van Alitalia. Van Wijk benadrukte dat een overeenkomst afhangt van de steun van de nieuwe Italiaanse overheid om te snijden in het aantal vluchten vanaf het Malpensa-vliegveld in Milaan. De Italiaanse regering heeft 49,9 procent van de aandelen Alitalia in handen.

In oktober 2007 had Management Scope een interview met Leo van Wijk, het gesprek kunt u hier lezen.

Meer over Leo van Wijk

Leo van Wijk legt functie president-commissaris Ajax neer

Leo van Wijk legt functie president-commissaris Ajax neer

Leo van Wijk legt de functie van voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax neer. 

Leo van Wijk vertrekt bij Skyteam

Leo van Wijk vertrekt bij Skyteam

Van Wijk, oud-topman van AirFrance-KLM, vertrekt per november 2015 bij de Skyteam alliantie.

Interview met Leo van Wijk

Van Lede en Van Wijk over de nieuwe economische realiteit

Van Lede en Van Wijk over de nieuwe economische realiteit

Halfslachtige privatiseringen en trage besluitvorming: als Nederland wil inspelen op de schuivende panelen in de economie moeten overheid en bedrijfsleven accelereren, aldus Kees van Lede en Leo van Wijk.

Peter Hartman, CEO KLM: ‘Iedereen heeft verstand van luchtvaart’

Peter Hartman, CEO KLM: ‘Iedereen heeft verstand van luchtvaart’

De fusie van Air France en KLM krijgt op het moment zijn eerste test. Topman Peter Hartman van KLM vertelt over de voordelen van synergie, het voortleven van het merk KLM en de concurrentie van low cost vliegmaatschappijen.

Leo van Wijk: “ Soms moet je een kraak zetten”

Leo van Wijk: “ Soms moet je een kraak zetten”

Zijn eerste jaar als baas van KLM zat er net op. Leo van Wijk werd in de zomer van 1998 door Management Scope aan de tand gevoeld over de technologische vooruitgang in de luchtvaart. Hoe staan de zaken er nu voor?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook