Mario Draghi beoogd opvolger Jean Claude Trichet

Mario Draghi beoogd opvolger Jean Claude Trichet

17-05-2011 Niet Nout Wellink, maar de Italiaanse bankier Mario Draghi wordt mogelijk de opvolger van ECB-president Jean-Claude Trichet.

‘We hebben unaniem Mario Draghi aangewezen als de opvolger van de vertrekkende ECB-president Jean-Claude Trichet, aldus Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep maandagavond 16 mei 2011 tijdens een persconferentie.

Jean-Claude Junker
Juncker vervolgde: ‘Draghi heeft een zeer goede Europese reputatie en tevens is hij een centrale bankier die gedurende zijn loopbaan heeft aangetoond de principes van de Euro, de Europese Monetaire Unie en integratie van de Europese Unie een warm hart toe te dragen’.

Mario Draghi
Hoewel de Europese regeringsleiders nog moeten instemmen met de voordracht van Draghi als topman van de Europese Centrale Bank, is dat slechts een formaliteit.

Presidentschap ECB
De 63-jarige Draghi was de enige overgebleven kandidaat voor het presidentschap van de ECB. Grote kanshebber Axel Weber, de Duitse Bundesbankpresident, had zich reeds teruggetrokken

Wellink kandidaat ECB?
Eerst werd vertrekkend DNB-president Nout Wellink in het buitenland gezien als serieuze kanshebber. Wellink had eerder aangegeven dat hij Trichet wel zou willen opvolgen bij ECB, mits hij daarvoor gevraagd zou worden.

Draghi, topman Banca d'Italia
Nu lijkt de weg vrij voor Mario Draghi, sinds begin 2006 gouverneur van de Italiaanse centrale bank Banca d'Italia. De beoogd president van ECB werkte eerder bij de Wereldbank en Goldman Sachs Group Inc (GS).

Opvolger Jean-Claude Trichet
Dinsdag 24 mei 2011 wordt de voordracht van Draghi als ECB-president ter goedkeuring voorgelegd aan alle ministers van Financiën van de Europese Unie. Als zij instemmen met de benoemingen, zal de Italiaanse bankier in juli de huidige ECB-president Jean-Claude Trichet opvolgen. Trichet staat sinds 2003 aan het roer van de ECB.

Lees ook:
> Trichet waarschuwt voor teveel optimisme
> ECB verlaagt rente tot 2 procent
> Jean-Claude Trichet: Financieel systeem eurozone onder zeer sterke druk

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook