Mario Draghi belooft steun om eurocrisis te bedwingen

Mario Draghi belooft steun om eurocrisis te bedwingen

26-10-2011 Mario Draghi, de nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft regeringsleiders in Europa steun beloofd om de eurocrisis te bedwingen.

'Het eurosysteem is vastberaden met zijn non-conventionale maatregelen een disfunctioneren van de geld- en kapitaalmarkt te voorkomen', aldus Mario Draghi.

ECB
Daarmee geeft Draghi gehoor aan politici als bondskanselier Merkel, die hoopten op kredietfaciliteiten van de ECB om de financiële stabiliteit in Europa te waarborgen.

Staatsobligaties
Hoewel Mario Draghi niet aangaf welke maatregelen de ECB bereid is te nemen, lijkt hij naast liquiditeitssteun voor banken ook te doelen op het opkopen van staatsobligaties.

Non-conventionale maatregelen
Staatsobligaties opkopen van eurozonelanden wordt door de ECB doorgaans beschouwd als controversieel.

Jean-Claude Trichet
Voormalig ECB-president Jean-Claude Trichet heeft telkens benadrukt dat deze bevoegdheid moet worden overgeheveld naar het European Financial Stability Facility (EFSF).

Mario Draghi
Draghi riep politici op om ook zelf maatregelen te blijven nemen. 'Deze interventies voorkomen dat onevenwichtigheden verder verslechteren, ze lossen de onderliggende oorzaken echter niet op.'

Lees ook:
> CV Mario Draghi
> Trichet: ECB blijft staatsobligaties kopen
> Mario Draghi beoogd opvolger Jean Claude Trichet
> Klaas Knot: EU stabiliteitspact bleek een lachertje

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook