Golden skirt schoont portefeuille op

Golden skirt schoont portefeuille op

19-12-2018 Marion Helmes is de hoogste vrouwelijke nieuwkomer in de Top-100 Commissarissen 2019. Zij staat dit jaar op nummer 12.

Gelukkig mag Marion Helmes zich Frau Doktor noemen, want zonder een academische titel kom je niet ver in Duitsland en zeker niet als vrouw. Inmiddels is Helmes (1965) een van Duitslands bekendste topvrouwen. Ze studeerde Bedrijfseconomie aan de Freie Universität in Berlijn en promoveerde aan de universiteit van het Zwitserse St. Gallen.

De start van haar loopbaan vond plaats bij de Treuhandanstalt, de organisatie die na de Duitse eenwording zo’n 8.500 Oost-Duitse ondernemingen privatiseerde. Daarna werkte ze van 1997 tot 2010 bij metaalconcern ThyssenKrupp, waar ze eerst verantwoordelijk was voor fusies en overnames en daarna cfo was van achtereenvolgens de roestvrijstaal- en de liftdivisie. Na een intermezzo bij Q-Cells, een Duitse fabrikant van zonnepanelen, werd ze in 2012 cfo bij het Duitse farmabedrijf Celesio. Na slechts 30 maanden vertrok ze er alweer, naar verluidt met een miljoenenvertrekregeling, nadat het bedrijf grotendeels werd overgenomen door het Amerikaanse healthcare technology-bedrijf McKesson. Daarbij kreeg ze het ook met activistisch aandeelhouder Elliott aan de stok, die in ons land onder meer AkzoNobel het leven zuur maakte.

> Bekijk ook de Top-100 Commissarissen 2019

Sindsdien is Helmes consultant en beroepscommissaris. Zo houdt ze toezicht bij energiebedrijf Uniper, mediabedrijf ProSiebenSat1, Siemens Healthineers, British American Tobacco (BAT) en tot mei 2018 bij industrieel dienstverlener Bilfinger. In ons land is ze commissaris bij Heineken en tot voor kort bij chipmaker NXP.
Dit voorjaar kwam Helmes volgens Mail on Sunday onder vuur te liggen van stemadviesbureaus ISS en Glass Lewis rondom haar herbenoeming tot commissaris bij BAT. Ze zagen Helmes als een golden skirt: de benaming voor vrouwen met een (over)volle portefeuille aan commissariaten, omdat ondernemingen door een vermeend gebrek aan geschikte vrouwelijke kandidaten steeds bij hen uitkomen. De stemadviesbureaus gaven aan bang te zijn dat Helmes onvoldoende tijd aan haar commissariaten zou kunnen besteden. Volgens ISS zou Helmes bij BAT bijvoorbeeld niet aanwezig zijn geweest bij een belangrijke vergadering over de miljardenovername van Amerikaanse concurrent Reynolds, omdat ze andere verplichtingen had.

Het lijkt alsof Helmes zich de kritiek heeft aangetrokken. Haar vertrek bij Bilfinger stond destijds al gepland en ze nam ook afscheid van de board van NXP. Nu staat de teller netjes op vijf.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook