Deense verfbom met angelsaksisch tintje

Deense verfbom met angelsaksisch tintje

19-12-2018 Nils Andersen is de hoogste mannelijke nieuwkomer in de Top-100 Commissarissen 2019. Hij staat dit jaar op nummer 17.

Bier en boten waren bepalend voor de carrière van de Deense Nils Smedegaard Andersen (1958), de nieuwe president-commissaris van AkzoNobel. Na zijn studie bedrijfseconomie kwam hij al snel terecht bij bierconcern Carlsberg, waar hij de rank and file doorliep en in totaal bijna een kwart eeuw werkte, van 2001 tot 2007 als ceo. Hij bracht de brouwer naar de wereldtop en wist de beurskoers te verdubbelen. Daarna stapte hij over naar A.P. Møller-Maersk, ‘s werelds grootste containerrederij, waar hij van 2007 tot 2016 de leiding had. Bij de reder moest hij eerst breken voor hij kon gaan bouwen, omdat het bedrijf zich in moeilijk vaarwater bevond. Dat betekende fors reorganiseren en transformeren. Het ging de (groot)aandeelhouders echter te langzaam: Andersen moest medio 2016 vertrekken. 

Sindsdien richt hij zich op zijn commissariaten: internationaal bij Unilever, oliereus BP en nu dus bij AkzoNobel als president-commissaris, in Denemarken bij Dansk Supermarked, Unifeeder (scheepvaartbedrijf) en Faerch Plast (verpakkingsbedrijf). Bij de laatste twee vervult hij de voorzittersrol, voortvloeiend uit zijn verbondenheid met private-equityhuis Nordic Capital.

Andersen is een product van de Scandinavische egalitaire cultuur, maar is door zijn commissariaten en ervaringen met private equity ook bekend met de Angelsaksische managementmores. Hij zal beide nodig hebben bij AkzoNobel, dat vorig jaar werd belaagd door de Amerikaanse branchegenoot PPG en activistisch aandeelhouder Elliott. Na het afsplitsen van de chemietak moet het concern onder leiding van de nieuwe ceo Thierry Vanlancker werken aan de toekomstbestendigheid om nieuwe overnameperikelen te voorkomen. Andersen zelf heeft er vertrouwen in, of wil dat in elk geval uitstralen: hij kocht ruim een kwart miljoen euro aandelen in de verfproducent. We vragen ons wel af hoe Andersen de tijd vindt voor zes internationale commissariaten, waaronder een voorzitterschap, met al het leeswerk en heen en weer gevlieg dat daarmee gepaard gaat.

> Bekijk ook de Top-100 Commissarissen 2019

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook