Nout Wellink tegen geforceerde splitsing banken

Nout Wellink tegen geforceerde splitsing banken

26-11-2010 DNB-president Nout Wellink is tegen het verplicht splitsen van Nederlandse banken in een nuts- en zakenbank.

Dit verkondigde Nout Wellink donderdag tijdens een bijeenkomst van de Amsterdamse tak van netwerkorganisatie De Maatschappij en DNB.

Kritiek Wellink
In zijn toespraak zei Wellink: ‘Een geforceerde splitsing van Nederlandse financiële instellingen zal een negatief effect op hun bedrijfsmodel hebben'. ‘Dit zal vervolgens ook geleidelijk hun financiële gezondheid ondermijnen', aldus Wellink.

Commissie De Wit
De waarschuwing van Wellink komt nadat de commissie De Wit, die onderzoek deed naar de kredietcrisis, begin dit jaar kwam met het voorstel om banken te splitsen in een nutsbank en een zakenbank. Deze maatregel zou moeten voorkomen dat spaargeld in gevaar komt door risicovolle bankactiviteiten.

Nutsbank acitviteiten
Volgens Wellink is een verplichte splitsing van bankactiviteiten niet de oplossing voor deze problematiek. ‘Het risico van een activiteit hangt niet af het label wat daaraan hangt', zo stelt Wellink. ‘Ook nutsbank activiteiten, zoals het verstreken van hypotheken, gaan gepaard met risico's.' ‘Veilig geld uitlenen bestaat niet', zei Wellink in zijn toespraak.

DNB-onderzoek
Daarnaast refereerde Wellink naar een intern onderzoek van DNB, waaruit bleek dat de vijf grootse Nederlandse banken in 2008 en 2009 gemiddeld 20 procent van hun bruto-inkomsten genereerden uit zakenbankieren. ‘Dat is simpelweg te klein om zelfstandig levensvatbaar te zijn', aldus de bankier.

Sterk bedrijfsmodel
Wellink is van mening dat juist de combinatie van bancaire activiteiten heeft geleid tot een sterk bedrijfsmodel. 'Het aanbieden van een breed productenpalet creeërt meerwaarde', zei hij in zijn betoog. Dit was tevens één van de conclusies die voortkwam uit een onderzoek dat DNB vorig jaar samen uitvoerde met een organisatieadviesbureau.

Voorstel Wellink
Volgens Wellink moet er nu vooral gestreefd worden naar het herstellen van de rust binnen de financiële sector. De Basel III-richtlijnen en het verhogen van de buffers die moeten worden aangehouden voor risicovolle activiteiten, zijn volgens Wellink effectievere manieren om spaargeld te beschermen.

Lees ook:
> Biografie Nout Wellink, president DBN
> Wellink: banken geleidelijk gezonder
> Nout Wellink tegen btw-verhoging
> Toezicht DNB ondergaat cultuurverandering
> Geen derde termijn voor DNB-president Wellink
> cv Klaas Knot

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook