DNB President Nout Wellink zwaait af

Datum: 30-06-2011

DNB President Nout Wellink zwaait af

Nout Wellink neemt vandaag 30 juni 2011 afscheid van De Nederlandsche Bank (DNB), na veertien jaar als President aan het hoofd te hebben gestaan.

De 68-jarige Nout Wellink sluit een bewogen carrière af. De econoom ontving in eigen land flink wat kritiek sinds de bankencrisis in 2008.

Zwarte bladzijde
Zo moest Wellink zich als DNB-president verantwoorden voor de parlementaire onderzoekscommissie De Wit over de aanpak van de centrale bank tijdens de debacles met DSB, Icesave, ABN Amro.

DSB, Icesave, ABN Amro
Het eindrapport concludeerde dat DNB bij zowel de failliete spaarbank Icesave als DSB Bank te lang gewacht had met ingrijpen. Ook zouden er fouten zijn gemaakt bij de verkoop van ABN Amro aan Fortis, Banco Santander en RBS.

Internationaal lof
Of alle kritiek op Wellink terecht is, daarover zijn de meningen verdeeld. Vanuit internationale kringen is juist zeer weinig kritiek te horen op de bankier.

Loopbaan Nout Welink
Wellink begon zijn carrière in 1970 op het ministerie van Financiën, waar hij zich snel opwerkte tot thesaurier-generaal.

Opvolger Wim Duisenberg
In 1982 werd hij directielid van DNB, waarna hij in 1997 president Wim Duisenberg opvolgde.

Jarenlang ontving Wellink nationaal en internationaal lof voor zijn werkzaamheden bij DNB. Hij zorgde onder meer samen met de toenmalige Minister van Financiën Gerrit Zalm, voor een goede overgang van gulden naar euro.

Lid Raad Bestuur ECB
Niet alleen was Wellink actief als topman van De Nederlandsche Bank. Tevens reisde hij als bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) regelmatig af naar Frankfurt.

Basel Comite
Daarnaast timmerde Nout Wellink internationaal aan de weg als voorzitter van het Basels Comité, het orgaan dat toezichtsregels ontwerpt voor banken wereldwijd.

Tom de Zwaan
Een prestigieuze positie in de bankwereld en ‘een veel zwaardere klus dan in zijn tijd’, zo meent Tom de Zwaan, jarenlang directielid van DNB en voormalig voorzitter van het Basels Comité.

Basel III
Een van Nout Wellink’s grote internationale verdiensten is het nieuwe akkoord over hogere kapitaaleisen voor banken (Basel III), aldus De Swaan. 'De kapitaaleisen drukken op de winstgevendheid van banken, en dat veroorzaakt een zware lobby van politiek en banken.’

Jean-Claude Trichet
Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft op de laatste werkdag van Nout Wellink bij DNB alleen maar aardige afscheidswoorden voor hem over.

Vriend Wellink
Fransman Trichet, die binnenkort ook zijn post verlaat, beschouwt Wellink niet alleen als een collega, maar als een 'zeer goede vriend,' zo schrijft hij in het vandaag verschenen DNB-magazine.

Mario Draghi
Wellink zei eerder dit jaar dat hij graag Jean-Claude Trichet had willen opvolgen als president van ECB, als hij daarvoor gevraagd zou worden. Mario Draghi, directievoorzitter van Banca d'Italia, bleek uiteindelijk voorkeurskandidaat.

Nieuwe DNB President Knot
Vanaf vrijdag 1 juli van dit jaar staat Klaas Knot aan het hoofd van De Nederlandsche Bank.

Lees ook:
> CV Nout Wellink
> Klaas Knot gekozen tot President DNB
> DNB: drie opvolgers Nout Wellink in het vizier
> Geen derde termijn voor DNB-president Wellink

> Organisatiestructuur DNB

Nout Wellink

  • Commissaris (vice-voorzitter) PwC (PricewaterhouseCoopers)
  • Onafhankelijk non-executive director, voorzitter Risk Policy Committee, voorzitter US Risk Committee, lid Audit Committee en lid Strategic Development Committee Bank of China
  • Voorzitter Wim Drees Stichting voor Openbare Financiën
  • Voorzitter Bontius Stichting
  • Voorzitter Stichting Architectuur Prijs Achterhoek