Wellink verwerpt alsnog conclusies commissie De Wit

Wellink verwerpt alsnog conclusies commissie De Wit

28-12-2010 Nout Wellink, DNB president, heeft de conclusies van de commissie De Wit alsnog verworpen. Dit meldt Wellink in een brief aan de Tweede Kamer, die maandag uitlekte.

In opdracht van de Tweede kamer deed de commissie De Wit, onder leiding van Jan de Wit, maandenlang onderzoek naar de kredietcrisis.

Commissie De Wit
De conclusies van het rapport stelden dat de centrale bank annex toezichthouder fouten heeft gemaakt rondom de overname van ABN Amro en het Icesave debacle. Nout Wellink weigerde in mei van dit jaar al deze conclusies te onderschrijven.

Wellink weigert standpunten
De Tweede Kamer eiste vervolgens dat DNB de standpunten van de onderzoekscommissie zou overnemen. Voor de valreep van de jaarwisseling blijkt uit de brief van Wellink dat hij vooralsnog bij zijn standpunt blijft.

ABN Amro & Icesave
In de brief aan de minister van Financiën schrijft Wellink dat DNB, op grond van de toen geldende wetten, niets kon doen aan de overname van ABN Amro. Ook zou DNB meer schade hebben berokkend als de bank eerder had ingegrepen bij Icesave, stelt Wellink.

Wellink DNB president af
Wellink zijn uitlatingen zullen zijn positie als DNB president overigens niet meer in gevaar brengen. Door een nieuwe wetswijziging kan Wellink niet voor een derde termijn in aanmerking komen als voorman van DNB. Zijn huidge termijn loopt komende zomer af.

Lees ook:
> Biografie Nout Wellink
> Geen derde termijn voor DNB-president Wellink
> Wellink: banken geleidelijk gezonder
> Commissie-Scheltema: DNB gaf DSB te gemakkelijk bankvergunning
> Biografie Klaas Knot, opvolger Nout Wellink

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook