Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

03-05-2013

Shell-CEO Peter Voser in eerste helft 2014 met pensioen

Op 2 mei 2013 kondigde Shell-CEO Peter Voser aan in de eerste helft van 2014 met pensioen te zullen gaan.

Peter Voser is sinds 2009 CEO van het wereldwijde olieconcern en bekleedde van 2004 tot 2009 een positie binnen de board van Shell als CFO.

Peter Voser volgde Jeroen van der Veer op, die op zijn beurt zitting nam als non-executive in de board of directors. Naar een geschikte opvolgende bestuursvoorzitter zal de komende maanden worden gezocht.

OUDGEDIENDE
Peter Voser is een oudgediende bij Shell. In 1982 trad hij aan bij de Zweedse divisie van het olieconcern en hij bekleedde er diverse financiële functies. In 2002 werd hij financieel topman bij ingenieursbureau ABB, maar al na twee jaar keerde hij terug naar Shell waar hij begon als CFO en in 2009 als bestuursvoorzitter.

Voser kwam op een kritiek moment terug. Luttele maanden daarvoor bleek dat Shell zijn bewezen oliereserves enorm had overdreven. Die waren een kwart lager. Door het schandaal moest toenmalig financieel-directeur Judt Boynton opstappen. Voser werd binnengehaald om orde op zaken te stellen, zoals hij daarvoor had gedaan bij ABB.

Bij Shell verdwenen in de periode tot 2009 onder zijn leiding vijfduizend van de 102.000 arbeidsplaatsen als gevolg van de herstructurering.

Meer over Peter Voser

Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

Peter Voser: geen discussie over splitsing bij Shell

Shell topman Peter Voser ziet niets in een scenario waarin Shell net als rivaal BP wordt opgesplitst in twee aparte delen, namelijk Productie en Retail.

Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

Shell is bezig om zoveel mogelijk vloeibaar gas (Ing) te transporteren naar Japan om het dreigende energietekort na de tsunami op te vangen. 'We helpen de Japanse overheid waar mogelijk', aldus Peter Voser, CEO van Shell gisteren tijdens een strategiebijeenkomst.

Interview met Peter Voser

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk

Is er sprake van een energieprobleem? Om energievoorziening nu en in de toekomst veilig te stellen, moeten we de komende jaren meer fossiele brandstoffen produceren en tegelijkertijd werken aan alternatieve energievormen. De vraag is hoe de wereld het energieprobleem te lijf gaat: ieder voor zich of internationaal samenwerken aan duurzame oplossingen voor de toekomst?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook