Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

Peter Voser, Shell CEO: we helpen de Japanse overheid waar mogelijk

16-03-2011 Shell is bezig om zoveel mogelijk vloeibaar gas (Ing) te transporteren naar Japan om het dreigende energietekort na de tsunami op te vangen. 'We helpen de Japanse overheid waar mogelijk', aldus Peter Voser, CEO van Shell gisteren tijdens een strategiebijeenkomst.

Door de aardbeving en de tsunami in Japan zijn vier kerncentrales, negen energiecentrales en zeven olieraffinaderijen in het land stilgelegd. Hierdoor dreigen elektriciteitstekorten die mogelijk maanden gaan duren.

Peter Voser, Shell CEO
Met het aanleveren van Ing probeert Shell Japan te voorzien in de vraag naar alternatieve energiebronnen. 'De eerste extra lading is al in de baai van Tokio gearriveerd', meldde Peter Voser gisteren.

Kernenergie Japan
Japan, dat voor dertig procent afhankelijk is van kernenergie, ziet de prijzen voor gas momenteel sterk toenemen.

Simon Henry, CFO Shell
Financieel topman Simon Henry van Shell liet weten dat de oliegigant geen misbruik maakt van de situatie in Japan. Daar voegde hij aan toe dat 'als de vraag naar gas uit Azië blijft stijgen dat op termijn ook invloed heeft op de gasprijs in Europa'.

Gasmarkt
Volgens Simon Henry kan dit consequenties hebben voor een nieuw prijsmechanisme op de gasmarkt. Nu is het gebruikelijk om gasprijzen in meerjarencontracten te koppelen aan de olieprijs.

Koppeling gas- & olieprijs

Als de olieprijs stijgt, dan stijgt de prijs van gas mee. Voor handelaren is deze koppeling niet meer wenselijk, omdat de prijzen in de daghandel de afgelopen tijd veel lager liggen. 'Door de ramp in Japan kan de koppeling aan de olieprijs wel weer eens aan kracht winnen', aldus Simon Henry.

Raffinaderijen Shell
Zelf heeft Shell drie raffinaderijen in Japan. Deze hebben geen schade opgelopen door de ramp en draaien gewoon door, vertelde Peter Voser tijdens de bijeenkomst.

Gevolgen tsunami Japan

Wel is het volgens Shell topman Voser nog te vroeg om te overzien wat de gevolgen van de tsunami in Japan op langere termijn zullen hebben.

Lees ook:
> Biografie Peter Voser, CEO Shell
> Biografie Simon Henry, CFO Shell
> Simon Henry nieuwe CFO van Shell
> Shell dossier
> Dick Benschop volgt Peter de Wit op bij Shell

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook