Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje wordt koning

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje wordt koning

29-04-2013 Willem-Alexander, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, volgt op 30 april 2013 zijn moeder koningin Beatrix op. 

Koningin Beatrix treedt morgen af. Daarmee zal het koningschap van rechtswege overgaan op prins Willem-Alexander. Hij gaat regeren onder de naam koning Willem-Alexander.

Koningin Máxima
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is na de abdicatie koningin Máxima. De aanspreektitel van zowel Willem-Alexander als Máxima is Majesteit.

Functies neerleggen
Willem-Alexander zal al zijn officiële functies zo spoedig mogelijk neerleggen. De effectieve datum van beëindiging hangt af van de procedures die de diverse organisaties hanteren. Het gaat onder meer om de volgende functies: lid van het Internationaal Olympisch Comité, voorzitter van de Nederlandse Adviescommissie Water, beschermheer van AMREF Flying Doctors, beschermheer van de Nederlandse Hartstichting, beschermheer van het Oranje Fonds, beschermheer van het Global Water Partnership.

Militair
Ook legt koning Willem-Alexander zijn taken neer als militair. De Grondwet verbiedt dat militairen deel uitmaken van de regering en als koning zal hij daarvan het hoofd zijn.

Prinses Beatrix
Beatrix wordt na de abdicatie prinses. Prinses Catharina-Amalia is straks de eerste in lijn van troonopvolging en daarmee prinses van Oranje.

Prinses Margriet
Vanaf het moment van abdicatie komen de kinderen (Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Pieter van Vollenhoven niet langer in aanmerking voor de troon. Ook zijn zij niet langer lid van het Koninklijk Huis.

Lees verder:
> CV van Maxima van Oranje
> Interview met Bernhard van Oranje
> Interview met Maurits van Oranje

 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook