Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie, over happy energy

Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie, over happy energy

22-06-2011 Wubbo Ockels: U realiseert het zich wellicht niet dagelijks, maar we leven in een fantastische tijd. Want ja, we zien om ons heen hoe door toedoen van de mens het klimaat verandert. Maar tegelijkertijd staan we aan de vooravond van de doorbraak van duurzaam werken, wonen en leven.

Dat is goed nieuws, want mensen voelen zich prettiger als ze duurzaam werken en leven. Dat komt doordat het streven naar balans in ons DNA zit. Miljoenen jaren heeft de mens zich aangepast aan zijn leefomstandigheden, in evenwicht met de natuur. Pas de laatste anderhalve eeuw veranderde dat. We gingen kolen en olie gebruiken – eindige bronnen die het evenwicht verstoren. Sindsdien leven we in het voortdurende besef dat we roofbouw plegen op onze aarde.

Zonnecellen
Binnenkort wordt dat beter. We hebben de kennis en de techniek. Nu is het een kwestie van doen. Een voorbeeld: vanuit mijn werkkamer op de tiende verdieping kijk ik uit op lege platte daken, al snel honderdduizend vierkante meter. Wanneer we daar zonnecellen opzetten, dan krijg je genoeg stroom voor vierduizend (!) huishoudens. Aardwarmte, koudeopslag, het kan allemaal. Ja, dat kost wat extra. Maar het is veel schoner èn verdient zich binnen een aantal jaren terug. Let op mijn woorden: over vijftien jaar halen we wereldwijd meer energie uit zonnecellen dan uit fossiele brandstoffen. Happy energy noem ik dat, in balans met de natuur. En die gaat niet voor kortetermijnwinst maar voor evenwicht op lange termijn.

Snel succes
Waarom gebeurt er dan nog zo weinig? simpel: Omdat bedrijven en regeringen vooral kijken naar de korte termijn. Snelle winst, snelle successen. Drie, vier jaar - verder vooruit denken we niet. Daarom bouwen projectontwikkelaars zo veel mogelijk woningen en kantoren per hectare, terwijl meer ruimte per gebouw veel beter is. Want wie ruimte heeft, kan straks zijn eigen energie opwekken. Wetend dat de wereldbevolking explosief verder gaat groeien, tot tien miljard in 2050, is dat iets om rekening mee te houden. Deze mensen moeten straks allemaal wonen en werken in panden die voor een groot deel nog gebouwd moeten worden. Laten we dat in vredesnaam duurzaam doen. Het kan, het moet!

Bovenstaand artikel van hoogleraar Ockels is gepubliceerd in de special Groen Vastgoed in samenwerking met Nuon.

Lees ook:
> CV Wubbo Ockels
> Interview Wubbo Ockels: ‘We zijn zó dom bezig in Nederland’
> Nuon: 'Wind beste kans als duurzame energiebron'
> Energieprobleem? Twee Shell scenarios voor het energievraagstuk
> Het energievraagstuk belicht met Rik van Terwisga, Tini Hooymans en Robert Smith

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook