Beleggingstips 2008: Albanië en Warren Buffet

Beleggingstips 2008: Albanië en Warren Buffet

Auteur: Mark Koster | 31-12-2007

Waar gaan we investeren in 2008? De huizenmarkt in Albanië, Warren Buffet en als u het écht niet meer weet bij Rolf Stout van Fortis Obam. Beleggen in 2008 wordt gelukkig weer even hachelijk als in 2007.

De marktcondities zullen net als vorig jaar weer aan hevige turbulentie ten prooi vallen en dat is alleen maar goed. Volatiliteit is de motor voor de belegger. Avontuurlijke en eigenwijze types denken simpel: ze stappen in om na een tijdje hoger uit te stappen. Het behoudende type spreidt zijn vermogen en verwerkt in zijn portefeuille de mogelijkheid tot een doemscenario, de luie belegger heeft geen tijd en volgt de massa.


Voor de durfals liggen er in 2008 kansen in de huizenmarkt in Albanië. De grond- en de huizenprijzen in de voormalige Stalinistische horrorstaat liggen ver onder de waarden van het onroerend goed in vergelijkbare omgevingen in het voormalige Oostblok. De economische groei van het lang geïsoleerde land zal dit jaar verder aantrekken (mede als gevolg van het toerisme) en dat zal worden vertaald in snelstijgende onroerend goed prijzen. In de hoofdstad Tirana wordt veel gebouwd, vanwege een groeiende vraag van de nieuwe middenklasse naar modernere woningen. De prijzen liggen nog laag. Als u een paar ton over heeft, krijgt u uw inleg terug, zeker als u ook nog samen met projectontwikkelaars durft te investeren in de Albanese Rivièra, het nog niet ontgonnen paradijs in het zuidelijkste puntje van de Adriatische kust. Hier kost een stuk maagdelijke wit strand u niet meer dan 16 euro per vierkante meter. Is dit u allemaal te gevaarlijk, dan moet u overwegen om uw vermogen te stallen bij Warren Buffet, het orakel uit Omaha. Deze fiscaal conservatieve belegger stelt ons al decennia niet teleur met zijn resultaten, mede door zijn monomane toewijding en afkeer van hijgerigheid. Voor 2008 heeft hij zijn positie, zoals gewoonlijk, alweer bepaald. Het zijn de oude lessen: negeer de beurshype. Kijk naar ondergewaardeerde bedrijven. Check de overhead en bereken de groeipotentie. Laten we eerlijk zijn: u heeft er tóch geen tijd voor, laat het over aan Buffet. Hij belegt al sinds hij kan lezen en schrijven en heeft zijn trouwe aanhangers miljonair gemaakt. Als ook dit u zelfs nog te exotisch is (Warren Buffet is wel de twee na rijkste man op aarde!) dan kunt u uw spaargeld altijd beleggen in het Hollandse Fortis Obam, het beste beleggingsvehikel van 2007. Roel Stout, de fondsenmanager, is net als Buffet al decennia lang een bevlogen en nuchtere belegger. In 2006 werd hij tweede, nu staat hij bovenaan. Het is geen garantie, maar een indicatie. In Fortis zelf moet u niet beleggen. De bank gaat een klap krijgen, vanwege de megalomane overname van ABN. Wie gaat dat allemaal betalen? Precies, u niet.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/verduurzamen-vastgoed09v.jpg

Bedrijven, neem een rol bij het verduurzamen van vastgoed

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben, maar de vastgoedmarkt lijkt geen haast te hebben dit te realiseren. Vastgoedadviseur Colliers International Nederland onderzocht wat institutionele, particuliere en private-equitybeleggers tegenhoudt om panden structureel te verduurzamen en wat hen motiveert te versnellen. Druk vanuit het bedrijfsleven draagt bij aan die versnelling.

lees artikel
scopist_posts/originals/Onboarding-analyse09v.jpg

Nieuwkomer, stel vragen over de digitale strategie

Hoe gaan bedrijven om met hun digitale toekomst en hoe voeren ze hun strategie uit? Voor nieuwkomers is hun onboarding een uitgelezen kans om kritische vragen te stellen over digitale ontwikkelingen. Andries van Dijk en Hans van Grieken van Deloitte ontwikkelden een model dat negen trends detecteert en dat kan dienen als leidraad bij onboarding.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Volberda09v.jpg

Groei is geen gegeven

Nederland is gestegen naar de vierde positie op de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF), de jaarlijkse graadmeter van internationaal concurrentievermogen. In het onderzoek werden 141 landen vergeleken. Nederland geeft in de ranking van 2019 Zwitserland en Duitsland het nakijken. Hierdoor is Nederland in Europa nu de meest concurrerende economie. Wereldwijd zijn alleen Singapore, de Verenigde Staten (VS) en Hongkong concurrerender. 

lees artikel
facebook