Corus, speelbal voor Indiërs en Brazilianen

Corus, speelbal voor Indiërs en Brazilianen

Auteur: Hans Crooijmans | 11-12-2006

Corus, jarenlang het lelijke eendje in de wereld van het staal, is de inzet van een ware biedingstrijd tussen het Indiase Tata en het Braziliaanse CSN. Voor Hoogovens wordt het oppassen.


Tata biedt omgerekend 6,4 miljard eurovoor Corus, CSN deed daar vanochtend zo'n anderhalf miljard euro bovenop, wat overeenkomt met een beurskoers van ongeveer 7,70 euro. Op de beurs noteert een aandeel Corus echter al hoger, wat erop duidt dat het winnende eindbod nog niet is geplaatst. Aandeelhouders hebben de waarde van hun belegging binnen anderhalf jaar zien verdubbelen. Het zij hun gegund. Maar wordt Corus zelf ook beter van overname door Indiers of Brazilianen?


Het snelle antwoord luidt: ja! In een combinatie met de overigens drie keer zo kleine bieders Tata of CSN wordt Corus de vijfde staalproducent ter wereld. Schaalgrootte telt in deze industrietak. Maar wat nog belangrijker is: Corus hoeft straks waarschijnlijk niet meer de markt op voor de inkoop van het momenteel schaarse (dus: dure) ijzererts. Zowel Tata als CSN houden er immers eigen, grote ijzerertsmijnen op na. Het uiteindelijke 'synergievoordeel' schatten de Brazilianen op ongeveer 350 miljoen euro per jaar. Probleem voor Tata is dat India vooralsnog geen export van de ruwe grondstof toestaat. CSN kent die belemmering niet. Mede daardoor wordt het Braziliaanse concern sinds kort ook door het bestuur van Corus als de beste partij beschouwd. Edoch, het grote gevaar van een overname voor Corus schuilt hem in de financiering. Zowel Tata als CSN zullen de nieuwe combinatie namelijk met zware bankschulden opzadelen. De Brazilianen hebben bijvoorbeeld alvast een lening gearrangeerd van 7 miljard dollar bij een consortium van banken waarvan ook de peperdure Goldman Sachs deel uitmaakt. Tata zou aanvankelijk met 40 procent eigen geld op de proppen komen. Evenwel, hoe hoger het bod wordt, des te lager dat percentage en des te meer er ook met vreemd geld zal worden betaald. Momenteel is de staalindustrie booming. Maar slaan de marktomstandigheden om - en dat gebeurt vroeg of laat - dan zit Corus met hoge rentedragende schulden in de maag. Is dat bedreigend voor Hoogovens, het veruit best renderende onderdeel van Corus? In eerste instantie niet. Als er al gesaneerd wordt dan zal dat in Wales gebeuren, waar de Corusfabrieken slechts marginale winsten maken. De nieuwe eigenaren zouden wel gek zijn om te gaan snijden in de efficiëntere, hoogwaardiger producten fabricerende vestigingen in Velsen. Voor de tamelijk autonome Nederlandse tak van Corus wordt het zaak om die interne concurrentievoorsprong te handhaven. Het zou dan ook mooi zijn als de aanstaande koper zijn plannen voor investeringen en bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling (momenteel bij Corus Nederland: ruim 100 miljoen euro per jaar) bekendmaakt. Jammer dat Corus-aandeelhouders zich niks aantrekken van dit soort overwegingen en - op zich begrijpelijk - voor de hoofdprijs zullen gaan

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook