Fijn feestje

Auteur: Esther van Rijswijk | 19-07-2007

Fijn feestje
De rijke jaren zijn begonnen. Na jaren van daling, nemen de inkomens van Nederlandse huishoudens weer toe. Dat is lekker regeren en leuk voor nu, maar slecht nieuws voor later.

Nadat Nederlandse huishoudens hun inkomen sinds 2001 zagen dalen of op z’n best stabiliseren, nam het besteedbaar inkomen vorig jaar toe met 4 procent , zo meldde het CBS dinsdag. Feest dus? Zeker. Want er zijn meer mensen aan het werk – dik 7 miljoen – en wie op de arbeidsmarkt wat wil, heeft keus. Bovendien is de inkomensstijging niet alleen te danken aan meer mensen die werken, maar ook aan hogere lonen. Het hier en nu in Nederland gaat dus goed: we dansen weer op hoogcunjunctuur.

Toch is dat slecht nieuws voor de toekomst van Nederland. Want net als de vorige keer – eeuwwisseling – zal zo’n algeheel gevoel van vooruitgang elke hervormingsdrift killen. Balkenende IV is glunderend bezig een tijdverspillend kabinet te worden dat al z’n energie steekt in het communiceren van al het zoet dat – daarover mag geen twijfel bestaan – toch echt aan de politiek te danken is. De enige ambitie die dit kabinet nog heeft is om het ontslagrecht te ‘moderniseren’. Verder is Nederland af. Dat zowel de woning- als de arbeidsmarkt vastlopen in krapte, dat is op zo’n moment nou eenmaal niet een boodschap waar politiek mee te scoren valt. Politici hebben een horizon van 4 jaar, en zullen de zegeningen die ze van de conjunctuur in hun schoot geworpen krijgen tellen. En dus zal het komende feestje niet verstoord worden door doorbijtende leiders die komen melden dat, met het oog op de toekomst, de hypotheekrenteaftrek afgeschaft zal worden. Zelfs niet heel geleidelijk, en zelfs niet als al het geld dat daarmee vrijkomt in een klap via lagere belastingen de arbeidsmarkt vlot zou kunnen trekken. Ook zal de komende jaren niemand het in zijn hoofd halen het ontslagrecht serieus te versimpelen, zelfs niet nu de banen voor het oprapen liggen. Of om de AOW leeftijd – opnieuw: heel geleidelijk – te verhogen en ouderen serieus te laten meebetalen aan de uitkering. Zelfs als het gaat om ondernemerschap – laat starters nou eens hun gang gaan! – toont Balkenende IV vooralsnog weinig ambitie. Het is maar wat je een feest noemt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie