IMF verdedigt monopolie schuldencreatie in Afrika

Auteur: Gastauteurs | 13-12-2006

IMF verdedigt monopolie schuldencreatie in Afrika

Gastauteur Mischa de Brouwer: Vrijdag 8 december liet het Internationaal Monetair Fonds bij monde van een van haar directeuren, Adnan Mzarei, weer eens van zich horen: er dient groot alarm geslagen te worden!

China, en in mindere mate Koeweit, Brazilië, India, Zuid Korea en Saudi-Arabië, zijn hard bezig om grote hoeveelheden dollars uit te lenen voor de ontwikkeling van Afrikaanse landen. Nu heeft het IMF de laatste 50 jaar haar beleid van schuldencreatie in Afrika verdedigd met het argument dat met de schulden een broodnodige verplichte sanering van de economie bewerkstelligd werd, en dat het IMF dus zeer nuttig ontwikkelingswerk deed dat al deze landen veel heil bracht.

De realiteit liet echter zien dat de ontwikkelingslanden in een ijzeren wurggreep terechtkwamen. Ze konden geen eigen beleid meer maken, en elke cent die ze verdienden moest gebruikt worden om schulden af te betalen. Het IMF is de laatste decennia verworden tot een neo-koloniaal stuk gereedschap voor de Westerse wereld. Het heeft ons in het Westen veel voordeel opgeleverd, in de vorm van goedkope grondstoffen (bij 'hervorming van de economie' hoort uiteraard het installeren van Westerse corporations in een leidinggevende rol in de delfstoffenwinning in dat land) en in de vorm van rente op leningen. Nu blijkt onze business in Afrika dermate lucratief geweest te zijn, dat de nieuwe spelers op de vrije wereldmarkt ook graag mee willen doen. Het grote voordeel dat ze anno 2006 hebben: de VS heeft een zeer grote hoeveelheid dollars gedumpt in de nieuwe landen, waar deze landen zich even geen raad mee weten. Maar als er een ding is waar het IMF een broertje de dood aan heeft, is het wel concurrentie. Dus wordt de concurrentie nu, in de beste Westerse traditie, beschuldigd van het helpen van regimes die mensenrechten niet serieus nemen (Soedan), het uitlenen van geld met ongebruikelijke contractuele voorwaarden (zoals collateralisatie, het spreiden, of doorverkopen, van de schuld, en zoals variabele rentes - beide instrumenten zijn volstrekt normaal bij ons), en het verwijt dat China nu dezelfde molensteen om Afrikaanse nekken leggen die wij er net vorig jaar tijdens de G8 vanaf gehaald hebben. Ofwel: het IMF beschuldigt de nieuwe landen van al hetgeen dat ze zelf al die jaren fout gedaan hebben. Het zal mij benieuwen hoe neo-con Wolfowitz zich hier uit gaat redden...

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie