John, Joop en de rest

Auteur: Mark Koster | 09-02-2006

John, Joop en de rest
Het is bijna zes jaar geleden dat Paul Smits toenmalige KPN-topman, 's nachts door de Endemol-directie werd gebeld met de mededeling: 'We hebben gekozen, maar wel voor een ander.' Die ander was Telefónica, de telecomarmada uit Spanje. Endemol, de florerende Nederlandse amusementsfabriek, had lang gedubd, maar zwichtte uiteindelijk toch voor de miljarden uit Madrid (5,5 miljard euro) en de toezegging een vrije rol te houden binnen het belconglomeraat.

Het Nederlandse KPN was een sympathiek bedrijf, vond Endemol, maar ook een tikje betutteld. Zes jaar later, en vele miljarden lichter, kiest Endemol, of althans wat daar nog van over is, wél voor de telecompartner uit de polder. De pretfabriek uit Aalsmeer, die nieuwe afzetmarkten zoekt, start samen met KPN een joint venture om 60 digitale televisiekanalen te lanceren.

Met deze joint-venture lijken de megalomane waanideëen uit de internethype te zijn vervangen door pragmatische en kostenbewuste trial and error initiatieven. Small is beautiful is het nieuwe credo. Ook Joop van den Ende, de vertrokken mede-oprichter van Endemol, lijkt leergeld te hebben betaald voor zijn drieste avontuur en start een bescheiden venture capital fonds voor startende internetbedrijven. John de Mol, die andere Endemol-Godfather, blijft daarentegen eigenwijs en houdt met Talpa vast aan het motto: massa is kassa. Wie krijgt gelijk? Kijkcijferfetisjisten zullen vooralsnog wijzen op het ongelijk van De Mol, maar daar past enige nuance: Talpa's internettak loopt boven verwachting. Nuchtere waarnemers voorspellen dat televisie zal transformeren in een dom marketinginstrument om bezoekers naar internet te lokken. De revival van internet begint overigens steeds vastere contouren te krijgen. Na de overname van Marktplaats door eBay werd dinsdag bekend dat spelletjesmaker Zylom voor 17,2 miljoen euro is overgenomen internet-entertainmentreus Real Networks. We kunnen rustig spreken van een miraculeuze wederopstanding van een internetdode: de rechtsvoorganger van Zylom - Gamegate - ging in 2001 nog gillend failliet

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie