Waar kan Tilmant heen?

Waar kan Tilmant heen?
Het Nederlandse vestigingsklimaat holt achteruit, zo vinden Michel Tilmant en een zijn collega's van Shell, Akzo Nobel, Philips en Unilever. Moesten zij opnieuw kiezen, dan wisten ze het wel: dan zouden ze hun bedrijven niet in Nederland vestigen. De Verenigde Staten, hoor je Tilmant denken, of Groot Brittannië. Maar hoeveel beter is het daar eigenlijk?

Niet alleen in Nederland vindt Jan met de Pet het moeilijk te begrijpen dat managers miljoenenbonussen moeten opstrijken, zelfs als het slecht met het bedrijf gaat. Het debat over topbeloningen wordt ook in kranten als The New York Times en The Guardian fel gevoerd.

Daar komt bij: Nederland scoort nog steeds goed in ranglijsten over het vestigingsklimaat. En zie maar eens een land te vinden dat niet alleen vandaag aantrekkelijk is, maar ook over tien jaar nog. Wie de vele vele ranglijsten die de afgelopen weken werden gepresenteerd over de beste landen om zaken te doen bekijkt, ziet dat de analyse van Tilmant wat al te makkelijk is. In Amerika is niet alles beter.

Neem de ‘business environment rankings' van de Economist Intelligence Unit (EIU), die begin vorige week verscheen. De Verenigde Staten is aan het kelderen op die lijst, en bereikte met een negende plaats de laagste plek sinds de ranglijst in 1997 voor het eerst verscheen. Denemarken, staat bovenaan gevolgd door Finland en Singapore, Canada, Zwitserland, Hong Kong en, op de zevende plek: Nederland. Boven de Verenigde Staten dus.

‘De relatieve aantrekkingskracht van Amerika zal de komende vijf jaar afnemen als gevolg van financiele en macro economische risico's, toenemend protectionisme, zorgen over de veiligheid en gespannen internationale relaties,' zo schrijft EIU.

In de World Competitiveness Yearbook van IMD staat de Verenigde Staten wel bovenaan, 'maar voor hoelang nog?' zo vraagt het instituut zich af. ‘De VS staan nog steeds op nummer 1 maar andere landen halen snel in - Zwitserland, Nederland, Zweden, China en Duitsland zijn op weg omhoog,' zo stelt het persbericht. Nederland staat daar op een achtste plaats, en komt van nummer 15.

Op de Global Competitiveness Report van het World Economic Forum zakte Nederland, van een zesde naar een tiende plaats. En in de ‘doing business' lijst van de Wereldbank, moeten we het zelfs met een 21ste plek doen.

De belangrijkst les uit deze lijsten is dat verschillende typen landen het, elk op hun eigen manier, heel goed kunnen doen. Soms scoren de VS samen met Groot Brittannie, Australië en Nieuw Zeeland goed, soms juist de Noord-Europese landen. Blijkbaar leiden er meerdere wegen naar Rome. Dat kan met hoge belastingen, maar ook zonder, en met hele hoge investeringen in onderwijs, maar nog steeds ook zonder.

Moest Tilmant morgen een nieuwe plek voor een hoofdkantoor kiezen, dan zou volgens deze lijsten de VS nog steeds de meest logische plek zijn. Maar of hij dan over tien jaar nog steeds op de juiste plek zit, moet nog worden bezien.

facebook