Fusie Ahold en Delhaize: wie zijn de spelers?

Fusie Ahold en Delhaize: wie zijn de spelers?

13-05-2015 Deze week werd bekend gemaakt dat Ahold en Delhaize opnieuw inleidende gesprekken voeren over een mogelijke fusie. In 2006 zijn dergelijke gesprekken op niets uitgelopen, maar de timing lijkt nu beter dan destijds. Wie zijn de belangrijkste spelers van deze fusie?

Delhaize Group
Delhaize is in 1867 opgericht en was in 1957 de eerste winkel in België die het concept 'supermarkt' introduceerde, waarna in 1962 een beursnotering volgde. Inmiddels heeft Delhaize meer dan 3400 winkels in België, Luxemburg, Zuid-Europa, Indonesië en de Verenigde Staten. Bij het bedrijf zijn momenteel ongeveer 150.000 medewerkers in dienst. De omzet van Delhaize bedroeg in 2014 21,4 miljard euro.

CEO Frans Muller
De Nederlander Frans Muller is sinds 2013 CEO bij Delhaize. Voorafgaand hieraan was hij vijftien jaar lang in dienst van het Duitse Metro, het concern achter onder meer Makro en Media Markt. Muller begon zijn carrière in 1988 bij KLM Cargo.

CFO Pierre Bouchut
Pierre Bouchut startte zijn loopbaan in 1979 bij Citibank Parijs. Daarna was Bouchot achtereenvolgens actief bij Group Casino, Schnieder en Carrefour. Vanaf 2012 vervult Bouchut de functie van CFO bij Delhaize. 

Ahold
Ahold (destijds Albert Heijn) werd in 1887 opgericht door de heer Heijn. De jaren van uitbreiding resulteerden in 1948 in een beursnotering. Inmiddels heeft Ahold meer dan 3200 winkels in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Tsjechië. Bij het bedrijf zijn momenteel ongeveer 227.000 medewerkers in dienst, waarvan bijna 100.000 in Nederland. In 2014 bedroeg de omzet van Ahold 32,8 miljard euro.

Boekhoudschandaal
Ahold raakte in 2003 in opspraak door een groot boekhoudschandaal bij een Amerikaans dochterbedrijf. Ook bij andere buitenlandse onderdelen bleek de boekhouding niet op orde te zijn. De kwestie leidde destijds tot strafzaken tegen toenmalig CEO Cees van der Hoeven en CFO Michiel Meurs.

CEO Dick Boer
Dick Boer is sinds 2011 topman bij Ahold. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de acquisitie van Bol.com in 2012. Boer begon zijn carrière bij SHV Holdings en is sinds 1998 werkzaam bij Ahold.

CFO Jeff Carr 
De van origine Britse Jeff Carr is sinds 2011 de financiële topman van Ahold. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij FirstGroup, een internationaal opererend vervoersbedrijf met onder andere Greyhound, en de low-cost luchtvaartmaatschappij Easyjet.

President-Commissaris Jan Hommen
Jan Hommen vervult naast een aantal commissariaten tevens de functie van CEO bij KPMG. Daar dient Hommen het door schandalen geteisterde bedrijf in rustiger vaarwater te brengen. Hommen is sinds 2013 voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ahold.

Meer over Dick Boer

Dick Boer non-executive director bij Nestlé

Dick Boer non-executive director bij Nestlé

15-02-2019 Nestlé heeft aangekondigd Dick Boer te willen benoemen tot non-executive director.

Bestuurswisselingen Ahold Delhaize

Bestuurswisselingen Ahold Delhaize

05-04-2018 Dick Boer, ceo van Ahold Delhaize, legt per 1 juli 2018 zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door Frans Muller. Ook is Jan Hommen benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. 

Interview met Dick Boer

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

Dick Boer en Jan Hommen in gesprek over samenwerking

25-01-2017 Al een paar keer waren fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize afgeketst. Afgelopen zomer geschiedde het dan toch: de twee retailreuzen fuseerden. Ceo Dick Boer en toenmalig rvc-voorzitter Jan Hommen blikken terug. 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook