Gerard van Olphen nieuwe president-commissaris de Volksbank

Gerard van Olphen nieuwe president-commissaris de Volksbank

13-08-2021 Op 13 augustus 2021 laat de Volksbank weten dat Gerard van Olphen per direct is aangesteld als president-commissaris. Hij volgt Jan van Rutte op, die eerder dit jaar zijn vertrek bekendmaakte.

Gerard van Olphen is een bekende bij de bank, hij was van 2013 tot 2015 ceo van voorganger SNS Reaal. Zijn terugkomst bij de bank, dit keer als president-commissaris, werd bekendgemaakt op de dag waarop ook de eerste halfjaarcijfers werden gepresenteerd. Zijn benoeming is goedgekeurd door de toezichthouders.

Van Olphen begon zijn carrière als financial controller bij ABN Amro. Daarna vervulde hij functies bij SHR, NIBC en Achmea, alvorens hij in 2013 aantrad als ceo van SNS Reaal. Na de splitsing van SNS Reaal en Vivat was hij korte tijd bestuursvoorzitter van de verzekeraar. Van 2016 tot 2021 was hij ceo bij pensioenuitvoerder APG Groep. Momenteel is Van Olphen actief als commissaris bij ASR Nederland en is hij lid van de raad van toezicht voor de Hartstichting.

Gerard van Olphen volgt Jan van Rutte op, die op 11 maart 2021 bekendmaakte terug te treden zodra zijn opvolger benoemd zou zijn. De raad van commissarissen van de Volksbank bestaat momenteel uit Gerard van Olphen (voorzitter), Aloys Kregting en Jos van Lange. De raad van commissarissen heeft momenteel nog twee vacatures, waarvoor de procedures lopen.

Jan van Rutte over zijn vertrek: "Ik ben zeer verheugd dat Gerard van Olphen mij als voorzitter van de raad van commissarissen opvolgt. Hij brengt ruime bestuurlijke ervaring en uitgebreide kennis van de financiële sector met zich mee. Met een gerust hart kan ik het stokje nu overdragen."

De Volksbank heeft een turbulent jaar achter de rug met het vertrek van meerdere directieleden en commissarissen en is dan ook enthousiast over de aanstelling van Van Olphen. Martijn Gribnau, directievoorzitter van de Volksbank, zegt over zijn benoeming het volgende: “Ik ben blij met de komst van Gerard van Olphen en verheug me op onze samenwerking. Vanuit zijn rol als voorzitter van de raad van commissarissen zal hij op verbindende wijze bijdragen aan de succesvolle realisatie van onze strategie en aan de maatschappelijke impact die de Volksbank kan maken.  

Interview met Gerard van Olphen

Gerard van Olphen en Bart Le Blanc (APG) over het belang van aligned zijn

Gerard van Olphen en Bart Le Blanc (APG) over het belang van aligned zijn

17-05-2018 De herziene corporate governance code verandert het samenspel tussen bestuur en commissarissen. Hoe ervaren ceo Gerard van Olphen en voorzitter van de raad van commissarissen Bart Le Blanc dat vanuit pensioenuitvoerder APG? ‘Het is volstrekt logisch om nauw contact te hebben met de rvc.’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook