Hans Wijers stopt als CEO AkzoNobel

10-06-2011

Hans Wijers stopt als CEO AkzoNobel

Hans Wijers, CEO van AkzoNobel, verlaat het verf- en chemieconcern na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 2012.

Dat meldt AkzoNobel vrijdag 10 juni 2011 in een persbericht. Hans Weijers wordt volgend jaar opgevolgd door Ton Büchner, nu nog werkzaam als CEO van de Zwitserse beursgenoteerde multinational Sulzer.

Hans Wijers
De 60-jarige Wijers was sinds 2002 lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel. In mei 2003 werd hij benoemd tot topman van ‘s werelds grootste verf- en coatingsonderneming.

Organon
Onder leiding van Hans Wijers stootte AkzoNobel onder meer de farmaceutische activiteiten van Organon af. De farmaciedochter werd voor 11 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse farmaciebedrijf Schering-Plough.

Overname ICI
Ook wist AkzoNobel met Wijers aan het hoofd de Britse verfgigant Imperial Chemical Industries (ICI) over te nemen. Door de overname van ICI groeide het concern uit tot de grootste verf- en coatingreus ter wereld.

Minister van Economische Zaken
Voor Hans Wijers in dienst kwam bij Akzo was hij van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken in het eerste kabinet-Kok.

AkzoNobel (AVA)
Wanneer Wijers precies zijn functie als CEO neerlegt is nog niet duidelijk. Er staat nog geen datum in de financiële agenda van AkzoNobel voor de AVA van 2012.

Lees ook:
> CV Hans Weijers
> AkzoNobel CEO Wijers sluit eerder vertrek niet uit
> Bestuur van AkzoNobel

Meer over Hans Wijers

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Commissarissen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke commissarissen. Hans Wijers voert net als in 2018 de lijst aan.

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers treedt terug bij Heineken. Hij legt zijn functie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 25 april neer. Jean-Marc Huët zal hem opvolgen.

Interview met Hans Wijers

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

Corporates proberen uit alle macht op governancegebied uit de gevarenzone te blijven. Hans Wijers ziet dat met lede ogen aan, want: ‘De tijd en energie die dat kost, gaat die niet ten koste van het inspelen op veranderingen?’

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Veel verschil tussen het one-tier en two-tier bestuurssysteem ziet Hans Wijers niet. Volgens de Heineken rvc-voorzitter speelt de president-commissaris een glansrol in élke board: ‘Hij is de baas. Wie anders stelt er immers voor of de ceo benoemd of ontslagen wordt?’

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Een ‘zware chairman' met een eigen kamer weet beter wat er speelt en kan meer tegenwicht bieden aan de CEO. Dat zegt advocaat, hoogleraar, ex-ceo-fluisteraar en thans commissaris Steven Schuit.

De groenfactor van ICT

De groenfactor van ICT

AkzoNobel maakt serieus werk van duurzaam ondernemen. ICT speelt hierbij een voorname rol. Een gesprek met CIO Gerard Helmink en sustainability director André Veneman over de voordelen van de factor ‘groen'.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook