Maria van der Hoeven krijgt topfunctie als directeur IEA

Datum: 14-03-2011

Maria van der Hoeven krijgt topfunctie als directeur IEA

Maria van der Hoeven, voormalig Minister van Economische Zaken, krijgt een internationale topfunctie als directeur van het Internationale Energie Agentschap (IEA).

Per 1 september volgt Maria van der Hoeven Nobuo Tanaka op, zo meldde het IEA afgelopen vrijdag in een persbericht. De Japanner stond sinds 2007 aan het hoofd van het adviesorgaan te Parijs.

Internationaal Energie Agentschap (IEA)
Het IEA, opgericht na de eerste oliecrisis in 1974, is een organisatie dat landen adviseert over energiebeleid. Daarnaast houdt het energie agentschap zich ook bezig met de gevolgen van klimaatverandering.

Maria van der Hoeven

Van der Hoeven is benoemd tot directeur van het IEA vanwege haar rijke ervaring in de politiek en kennis op het gebied van besluitvorming.

Minister van Economische Zaken

Van 2007 tot 2010 was Maria van der Hoeven Minister van Economisch Zaken. ‘In die rol, was energiebeleid een van haar belangrijkste verantwoordelijkheden en speelde Van der Hoeven een actieve rol op het internationale toneel', aldus IEA.

Vergadering IEA

Ook leidde Van der Hoeven als voorzitter de Ministeriële vergadering van het IEA, in oktober 2009.
Loopbaan Van der Hoeven
Maria van der Hoeven begon haar loopbaan als lerares. In 1991 trad zij toe als CDA lid van de Tweede Kamer. Voor ze Minister van Economische Zaken werd, was de Limburgse vijf jaar actief als Minister van Onderwijs.

Lees ook:
> Biografie Maria van der Hoeven, directeur IEA
> Energie dossier
> Het klimaat is veranderd, nu wij nog

Maria van der Hoeven

  • Executive director International Energie Agentschap (IEA)