Merel van Vroonhoven (NS) topvrouw van het jaar

28-09-2012

Merel van Vroonhoven (NS) topvrouw van het jaar

Merel van Vroonhoven, lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen, is benoemd tot Topvrouw van het jaar 2012. De andere kanshebbers waren Annerie Vreugdenhil, directeur Commercial Banking Nederland van de ING Bank en Stephanie Hottenhuis, bestuurslid van ARCADIS.

De Stichting Topvrouw van het jaar wil met deze verkiezing vrouwelijk talent aandacht geven:'het biedt succesvolle vrouwen een platform om zichtbaar te worden en als rolmodel te kunnen fungeren voor andere vrouwen'.

Intentie NS
Merel van Vroonhoven is de achtste deelneemster die deze titel achter haar naam mag zetten. Zij onderstreept met haar uitverkiezing de intenties van de NS, die naar meer diversiteit in de organisatie streeft. Van Vroonhoven: 'Ik ben erg blij met deze bijzondere titel en hoop dat dit andere vrouwen inspireert om door te zetten naar de bedrijfstop. Je geeft pas een krachtig signaal af als diversiteit vanzelfsprekend wordt binnen organisaties Tegenwoordig zie ik die vanzelfsprekendheid steeds meer werkelijkheid worden, aangezien het aantal vrouwen in de top toeneemt. Ook in onze eigen organisatie zie ik dit terug.'

Het oordeel van de jury
De jury, met als voorzitter Gerdi Verbeet (voormalig voorzitter van de Tweede Kamer), had de taak om een winnares uit te roepen. Voor de verkiezing Topvrouw van het jaar waren tien topvrouwen genomineerd. Op basis van aangeleverde informatie waren Annerie Vreugdenhil, Merel van Vroonhoven en Stephanie Hottenhuis gekozen tot finalisten. Zij moesten de jury in een persoonlijke presentatie overtuigen waarom zij de titel Topvrouw van het jaar 2012 het meest verdienden. Uiteindelijk is de keuze op Merel van Vroonhoven gevallen.

 

Leiderschapsstijl
Merel wordt in het juryrapport geprezen omdat zij geldt als lichtend voorbeeld van de vrouwelijke leiderschapsstijl die uitgaat van verbinding. Verbeet: 'Merel weet als geen ander het beste uit mensen te halen. Zij heeft in haar leven ingrijpende keuzes durven maken die ertoe hebben bijgedragen dat zij de leider is geworden die zij nu is. Daarbij heeft zij de balans gevonden tussen gevoel en verstand en zakelijk en privé.'

Bevordering van diversiteit
Belangrijk criterium voor de verkiezing is in welke mate de finalisten zich hebben ingezet om de diversiteit in de eigen organisatie te bevorderen. Andere criteria waarop de jury lette waren onder andere de span of control, de zwaarte van de functie en de behaalde resultaten.

Lees verder

> Merel Van Vroonhoven op nummer 25 van de top-50 machtigste vrouwen

> Interview met Merel van Vroonhoven over toezicht in 2020

 

Meer over Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven vertrekt bij AFM

Merel van Vroonhoven vertrekt bij AFM

Merel van Vroonhoven stopt per 1 september als bestuursvoorzitter van de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Merel van Vroonhoven benoemd tot voorzitter AFM

Merel van Vroonhoven benoemd tot voorzitter AFM

Merel van Vroonhoven vertrekt bij de NS. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft bekendgemaakt dat Van Vroonhoven per 1 april 2014 zal aantreden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als voorzitter.

Interview met Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven over financieel toezicht in een nieuwe wereld

Merel van Vroonhoven over financieel toezicht in een nieuwe wereld

Toen Merel van Vroonhoven in 2014 als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aantrad, werd vooral ingezet op problemen uit het verleden. De gigantische impact van technologie op de financiële sector, populaire risicovolle producten én alle nieuwe vormen van geld maken dat de toezichthouder vernieuwt en anticipeert op mogelijke problemen in de toekomst. ‘Al krijgen we daar natuurlijk niet altijd bloemen voor.’

Merel van Vroonhoven schetst veranderende rol commissaris

Merel van Vroonhoven schetst veranderende rol commissaris

Interviewer: Caroline Zegers, partner Deloitte.
Van sigaren roken naar stagelopen, van controle naar cultuur en van shareholder naar stakeholder: NS-Directielid en meervoudig toezichthouder Merel van Vroonhoven schetst de Werdegang van de moderne commissaris.

Merel van Vroonhoven ziet geen glazen plafond

Merel van Vroonhoven ziet geen glazen plafond

Net 37 jaar en al drie jaar in de directie van Nationale Nederlanden. Het glazen plafond bestaat voor Merel Engelbert van Bevervoorde - van Vroonhoven niet. "Kwestie van keuzes maken." Haar man zorgt voor het huis en de twee kinderen.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook