Rijkman Groenink terug naar ABN Amro?

Rijkman Groenink terug naar ABN Amro?

29-10-2008 Rijkman Groenink zou heel "graag" weer aan de slag gaan bij ABN Amro, inmiddels in handen an de Nederlandse staat. Dat heeft de voormalige bestuursvoorzitter, die vorig jaar tientallen miljoenen euro’s overhield aan de verkoop van de bank aan RBS, Fortis en Banco Santander, laten weten op een olie-conferentie in Londen. Groenink denkt dat hij als commissaris van grote waarde kan zijn voor de bank.

Groenink zegt niet gevraagd te zijn door de staat om – naast voormalig NIBC-topman Michael Enthoven – toezicht te gaan houden op de genationaliseerde bank. Hij zal ook niet solliciteren.

Maar volgens Rijkman Groenink is er "niemand in Nederland met zoveel ervaring en kennis van ABN Amro als ik. Ik ben meer dan bereid die kennis en ervaring in dienst te stellen van de nieuwe bank en dus van de Nederlanders". Groenink zegt zich er verder van bewust te zijn dat het publiek hem vooral ziet als graaier die ABN Amro heeft verspeeld. "Mijn werkelijkheid is er een van bedroefdheid," zegt hij daarover. "Ik had het geld niet nodig en ik wilde het niet."

Overname ABN Amro leverde Groenink 26 miljoen op
Onder het bewind van Rijkman Groenink werd ABN Amro gekocht en opgesplitst door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Groenink vertrok in november vorig jaar. De overname leverde hem 26 miljoen euro op door de verzilvering van aandelen en opties.

Kredietcrisis
Toen de kredietcrisis losbarstte, bleek Fortis zich te hebben vertild aan de overname van ABN Amro.
De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar dreigde ten onder te gaan, waarop de Nederlandse staat de Nederlandse activiteiten van Fortis kocht, inclusief die van ABN Amro.

Bron: DFT

Lees ook:
> Biografie van Rijkman Groenink
> Dossier ABN Amro
> Dossier Kredietcrisis
> Michael Enthoven wordt bestuurder Fortis/ABN Amro
> Bestuur RBS

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook