Wijzigingen in leiderschap KPMG

Wijzigingen in leiderschap KPMG

14-07-2023 KPMG heeft bekendgemaakt dat er wijzigingen in het leiderschap plaatsvinden. Deze wijzigingen volgen op de bevindingen van een onderzoek dat het accountants- en advieskantoor heeft laten doen naar het delen van antwoorden van toetsen van verplichte trainingen.

Het onderzoek is door KPMG in 2022 in gang gezet na contacten met de toezichthouders, berichtgeving van soortgelijke incidenten bij diverse advies- en accountantskantoren in het buitenland en na een melding van een interne klokkenluider. Het onderzoek toont aan dat er de afgelopen vijf jaar ruim honderd medewerkers per jaar betrokken waren bij het onderling delen van antwoorden van toetsen van verplichte trainingen.

Marc Hogeboom, head of assurance in de raad van bestuur van KPMG in Nederland, treedt terug als bestuurder. Daarover zegt hij het volgende: “De bevindingen van dit uitgebreide onderzoek, hebben mij doen besluiten mijn functie als bestuurder neer te leggen. Vanuit mijn rol als head of assurance sta ik voor de kwaliteit en integriteit van onze assurance praktijk. Terugkijkend, had ik meer oog moeten hebben voor signalen die erop wezen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld binnen KPMG Nederland. Daarvoor neem ik mijn verantwoordelijkheid.”
Marc Hogeboom zorgt voor een zorgvuldige overdracht van zijn taken. Mariska van de Luur, lid van het directieteam van assurance binnen KPMG in Nederland, zal ad interim zijn taken overnemen tot een selectie- en benoemingsprocedure is afgerond. Hogeboom zal als equity partner wel verbonden blijven aan KPMG in Nederland.

Ook Roger van Boxtel, voorzitter van de raad van commissarissen, heeft zijn functie neergelegd. “Toen ik twee jaar geleden begon als lid van de raad van commissarissen heb ik als onderdeel van het introductieprogramma een vrijwillige training niet op correcte wijze afgerond. In de context van dit onderzoek binnen KPMG in Nederland, realiseer ik me dat ik toen niet zorgvuldig genoeg heb gehandeld. Hoezeer ik het ook betreur, past mij geen ander besluit dan terug te treden. In de voorbeeldfunctie die ik vervul, mag geen enkele ruimte bestaan voor twijfel aan mijn integriteit”.

Nu de functie van president-commissaris door het plotselinge vertrek van Van Boxtel vrij komt, neemt vicevoorzitter Jolande Sap het stokje over. 

Stephanie Hottenhuis, ceo KPMG Nederland: “Wij zijn enorm geschrokken van de belangrijkste bevindingen van het forensisch deel van het onderzoek. Het is onacceptabel dat dit is gebeurd. Kwaliteit en integriteit zijn voor ons van zeer groot belang en hebben voortdurend onze volle aandacht. Iedere onregelmatigheid is er één te veel. Wij onderzoeken de oorzaken, wij leren hiervan en handelen nu daadkrachtig om de organisatie verder te verbeteren en te versterken voor de toekomst.”

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook