Sjoerd van Keulen: ‘Het terugdringen van financiële risico’s moet niet te ver gaan’

14-05-2009

Sjoerd van Keulen: ‘Het terugdringen van financiële risico’s moet niet te ver gaan’

Als banken te veel worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, worden klanten daarvan uiteindelijk de dupe. Sjoerd van Keulen, voormalig topman van SNS Reaal en de nieuwe voorzitter van Holland Financial Centre, uitte deze waarschuwing richting de overheid tijdens een seminar van de Holland Financial Centre lobbyclub. Dit meldde De Financiële Telegraaf donderdag op haar website.

Ook voormalig Aegon-bestuurder Jos Streppel en Martin van Rijn, bestuursvoorzitter van pensioenfonds PGGM, waarschuwden dat binnen de financiële sector het terugdringen van risico's niet te ver moet gaan

Van Keulen: financials "moeten steeds meer kapitaal aanhouden"

Accountmanager verstrekt moeizaam krediet
Van Keulen is bang dat er niet genoeg prikkels zijn voor de accountmanager, waardoor deze individualistisch gaat handelen en geen enkel risico meer zal nemen. Als gevolg zullen de accountmanagers anders gaan kijken naar de kredietverstrekking aan klanten. Nu is hiervan nog geen sprake, maar het is gevaar is er volgens Van Keulen. Bedrijven klagen nu al volop over de moeizame kredietverstrekking, maar banken hebben dergelijke klachten tot nu toe verworpen.

Streppel: "aandeelhouder niet helemaal achter in de rij"
Jos Streppel, voormalig financieel topman van Aegon, waarschuwt voor het gevaar van te hoge kapitaalbuffers en een te grote bescherming van de consument. "De klant wordt beschermd, de werknemer wordt beschermd. Maar we moeten oppassen dat we de aandeelhouder niet helemaal achter in de rij zetten en er voor hem niks meer te beleven valt. Want dan komt de overheid nóóit meer van ABN Amro of Fortis af en wordt het voor banken onmogelijk nog nieuwe aandelen te plaatsen."

Door de recessie is men bang dat de neiging om risico's te beperken gaat doorslaan. Klanten willen de komende tijd geen risicovolle producten. Dit betekent voor verzekeraars dat iedereen gegarandeerde producten wil. "Dat wordt een enorm probleem, want of we de hogere prijzen daarvoor willen betalen, is de vraag", aldus Streppel.

Minder risico heeft een prijs

Daarnaast merkt ook PGGM-topman Martin van Rijn dat bij Nederlandse toezichthouders het idee leeft dat minder risico altijd beter is. Hij waarschuwt dat minder risico ook een prijs heeft. Bij PGGM wijst dat volgens van Rijn op een hogere pensioenpremie.

Ter Haar: "Verlangen naar de oude situatie"

Bernard ter Haar, de rechterhand van minister Bos, gaf als reactie op de waarschuwingen dat hij vooral in de financiële sector het "verlangen naar de oude situatie" ziet. Ter Haar ziet een heel ander gevaar dan de andere mannen: "banken die de overheid zo snel mogelijk willen uitkopen om hun oude spelletjes weer te gaan spelen. Risico's verstoppen en zo veel mogelijk rendement creëren. Dat moet over zijn."

Lees ook:

> Nederlandse staatsschuld stijgt met 87 miljard euro

Meer over Sjoerd van Keulen

Holland Financial Centre stopt na SNS-debacle

Holland Financial Centre stopt na SNS-debacle

Het bestuur van het Holland Financial Centre meent dat de publiek-private samenwerking in de stichting op dit moment onvoldoende draagvlak heeft. Er zal worden gekeken naar een andere vorm om bepaalde activiteiten verder voort te zetten.

Sjoerd van Keulen weg bij  Holland Financial Centre en Mediq

Sjoerd van Keulen weg bij Holland Financial Centre en Mediq

Voormalig SNS-CEO Sjoerd van Keulen trekt zich naar aanleiding van het SNS-debacle terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre en als commissaris bij Mediq.

Interview met Sjoerd van Keulen

Sjoerd van Keulen: ‘Het is tijd voor een nieuw model’

Sjoerd van Keulen: ‘Het is tijd voor een nieuw model’

Na zeven jaar SNS Reaal werd Sjoerd van Keulen begin dit jaar voorzitter van Holland Financial Centre. ‘We willen de Nieuwspoort voor de financiële sector worden. Een plaats waar open én in vertrouwelijkheid gesproken kan worden over de financiële wereld.'

Sjoerd van Keulen vindt SNS Reaal de Pietje Bell van de financiële dienstverlening

Sjoerd van Keulen vindt SNS Reaal de Pietje Bell van de financiële dienstverlening

Sinds de introductie van het aandeel in 2006, wil het op de beurs niet echt vlotten met SNS Reaal. Sjoerd van Keulen ligt er niet wakker van. "Het is goed voor het bedrijf geweest."

Sjoerd van Keulen

  • list-arrow Commissaris Vado Beheer
  • list-arrow Lid raad van toezicht Natuur & Milieu
  • list-arrow Voorzitter Stichting Investment Fund for Health in Africa
  • list-arrow Bestuurslid Stichting Health Insurance Fund
  • list-arrow Commissaris (voorzitter) Access to Medicine
  • list-arrow Adviseur Stichting PharmAccess International
Profiel Sjoerd van Keulen
Bekijk de top-100 commmissarissen Bekijk de volledige lijst

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook