Sjoerd van Keulen: ‘Het terugdringen van financiële risico’s moet niet te ver gaan’
14-05-2009 Als banken te veel worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, worden klanten daarvan uiteindelijk de dupe. Sjoerd van Keulen, voormalig topman van SNS Reaal en de nieuwe voorzitter van Holland Financial Centre, uitte deze waarschuwing richting de overheid tijdens een seminar van de Holland Financial Centre lobbyclub. Dit meldde De Financiële Telegraaf donderdag op haar website.
Ook voormalig Aegon-bestuurder Jos Streppel en Martin van Rijn, bestuursvoorzitter van pensioenfonds PGGM, waarschuwden dat binnen de financiële sector het terugdringen van risico's niet te ver moet gaan
Van Keulen: financials "moeten steeds meer kapitaal aanhouden"
Accountmanager verstrekt moeizaam krediet
Van Keulen is bang dat er niet genoeg prikkels zijn voor de accountmanager, waardoor deze individualistisch gaat handelen en geen enkel risico meer zal nemen. Als gevolg zullen de accountmanagers anders gaan kijken naar de kredietverstrekking aan klanten. Nu is hiervan nog geen sprake, maar het is gevaar is er volgens Van Keulen. Bedrijven klagen nu al volop over de moeizame kredietverstrekking, maar banken hebben dergelijke klachten tot nu toe verworpen.
Streppel: "aandeelhouder niet helemaal achter in de rij"
Jos Streppel, voormalig financieel topman van Aegon, waarschuwt voor het gevaar van te hoge kapitaalbuffers en een te grote bescherming van de consument. "De klant wordt beschermd, de werknemer wordt beschermd. Maar we moeten oppassen dat we de aandeelhouder niet helemaal achter in de rij zetten en er voor hem niks meer te beleven valt. Want dan komt de overheid nóóit meer van ABN Amro of Fortis af en wordt het voor banken onmogelijk nog nieuwe aandelen te plaatsen."
Door de recessie is men bang dat de neiging om risico's te beperken gaat doorslaan. Klanten willen de komende tijd geen risicovolle producten. Dit betekent voor verzekeraars dat iedereen gegarandeerde producten wil. "Dat wordt een enorm probleem, want of we de hogere prijzen daarvoor willen betalen, is de vraag", aldus Streppel.
Minder risico heeft een prijs
Daarnaast merkt ook PGGM-topman Martin van Rijn dat bij Nederlandse toezichthouders het idee leeft dat minder risico altijd beter is. Hij waarschuwt dat minder risico ook een prijs heeft. Bij PGGM wijst dat volgens van Rijn op een hogere pensioenpremie.
Ter Haar: "Verlangen naar de oude situatie"
Bernard ter Haar, de rechterhand van minister Bos, gaf als reactie op de waarschuwingen dat hij vooral in de financiële sector het "verlangen naar de oude situatie" ziet. Ter Haar ziet een heel ander gevaar dan de andere mannen: "banken die de overheid zo snel mogelijk willen uitkopen om hun oude spelletjes weer te gaan spelen. Risico's verstoppen en zo veel mogelijk rendement creëren. Dat moet over zijn."
Lees ook:
> Nederlandse staatsschuld stijgt met 87 miljard euro