Sherlock Heijn, waar blijf je?

Auteur: Gastauteurs | 06-02-2008

Sherlock Heijn, waar blijf je?

Gastauteur Martijn Bennis: Als regelmatige klant van Albert.nl, lever ik wekelijks een schat aan informatie voor de afdeling marketing. Het wordt tijd dat Albert Heijn daar op een intelligente manier iets mee doet.

Ik koop bijvoorbeeld verse pasta, een beetje te veel wijn, bizar veel luiers (maat 4+) en gerookte paling. Je hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om conclusies te trekken uit de gegevens die ik geheel vrijwillig afsta: meneer is een lekkerbek, het mag allemaal wat kosten, gemak boven milieu (sorry) en er zou wel eens een tweeling in het huishouden aanwezig kunnen zijn van een jaar of twee.

En dat is nog maar het begin. Ik denk dat Albert Heijn op basis van mijn boodschappen een haarscherp familieprofiel kan maken. Albert moet zelfs in staat zijn om in ons huishouden de rol te vervullen van manager supplies.


Vriend Albert kan redelijk adequaat voorspellen dat het wc-papier binnenkort op is en ons ook nog eens verrassen met producten die geschikt zijn voor consumenten van het type familie Bennis. Ik zou het fijn vinden. Maar het gebeurt niet. Waarom niet? Albert Heijn, waar blijft die op maat gesneden dienstverlening? Wanneer wordt die datamijn nou eens ontgonnen?

Marketeers verdienen alle respect. Coca Cola wordt echt niet zo goed verkocht omdat het zo'n unieke drank is, maar omdat de hele wereld Coca Cola kent en er een goed gevoel bij heeft. Dat is allemaal het werk van knappe marketeers. Marketeers hebben een heel instrumentarium, variërend van een schot hagel (huis-aan-huisfolders, Ster-reclame) tot scherpschutterskwaliteit (volledig gepersonaliseerde middelen). Het schot hagel is behoorlijk duur en heeft veel verspilling, maatwerk is ook duur en heeft weinig verspilling. Kennelijk ligt het optimale recept voor veel bedrijven nog ergens in het midden (adverteren in special interest-bladen of sites, reclame verspreiden in postcodegebieden met een bepaalde welstand, telemarketing op basis van specifieke databestanden).


Internet maakt klantenprofilering natuurlijk wel steeds makkelijker. Ongetwijfeld gebruiken Albert Heijn, KPN, KLM, de Rabobank en andere instellingen waar u en ik diensten afnemen, onze gegevens om groepen samen te stellen waarop vervolgens de marketing wordt afgestemd.
Maar dat moet beter kunnen. De winnende marketeer is een micromarketeer. Hij of zij kruipt nog dieper in de geest - lees: het gedrag - van de (potentiële) klant en komt dan met een onontkoombare propositie.


Volgens de Groningse hoogleraar marketing Peter Verhoef zit de moeilijkheid nu nog in de kwaliteit van de data, de beschikbare analytische modellen en een gebrek aan kennis in veel organisaties. Aan de slag dus. Ik nodig elk bedrijf uit om actief mee te denken met mijn bestedingsvraagstukken. Maar wel graag op een intelligente manier.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie