Steun de REA!

Auteur: Esther van Rijswijk | 14-06-2007

Steun de REA!
Balkenende IV is een kabinet van ‘dooddoeners’ dat slechts ‘op de winkel past’, de ‘onzichtbare hand inwisselde voor een helpende en betuttelende hand’ en er enkel op uit is een ‘warm gevoel’ te creëren bij burgers.

Ondertussen wordt het ‘achterstallig onderhoud aan markten niet aangepakt’ en realiseert het kabinet zich niet dat de schade die het aanricht met al z’n symboolpolitieke ingrepen groot is. De Raad van Economisch Adviseurs, de REA, is los. Politiek incorrecter dan ooit, en opnieuw met een compleet dedain voor alles wat met politieke haalbaarheid te maken heeft. De REA haalde dinsdag hard uit naar Balkenende IV. De club met daarin de beste economen van Nederland bracht z’n advies uit over de voorjaarsnota van het kabinet.

De Raad concludeert dat het kabinet Balkenende alle deuren open heeft staan voor uitdijende overheidsfinanciën, dat het de vergrijzing – meer specifiek: de AOW – niet aanpakt terwijl dat hard nodig is, dat het negeert dat in Nederland zowel de arbeidsmarkt als de woningmarkt niet functioneren. En dat er op het gebied van pensioenbestuur nog wel wat te verbeteren valt.
Toegegeven: alleen dat laatste, over het pensioenbestuur, betreft een ‘nieuw’ advies. De rest was een samenraapsel van eerder verstrekte aanbevelingen. Maar ja, als niemand naar je luistert, dan moet je het misschien maar nog een keertje uitleggen. Frapper toujours!
Het kabinet heeft bij monde van minister Wouter Bos van Financiën al laten weten het niet eens te zijn met de REA. Dat verrast niet. Vandaag presenteert het kabinet de uitkomst van z’n rondgang van honderd dagen door het land. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat er weinig spannende maatregelen aangekondigd zullen worden. De ambitie die het kabinet en het regeerakkoord uitstralen, zijn in elk geval weinig hoopvol.
De REA laat nog eens goed zien hoe erg dat is. Want arbeidsmarkt, woningmarkt, overheidsfinanciën, pensioenen: dit zijn zo’n beetje de belangrijkste voor een land dat z’n economische toekomst en dynamiek op orde wil hebben.
Je kunt natuurlijk lacherig doen over zo’n stelletje roependen in de woestijn. Want met uitzondering van een enkel oppositiepartijtje – D66 liet, zo lijkt het wel, het economische deel van z’n verkiezingsprogramma schrijven door de REA – is er geen enkele partij te vinden in Den Haag die de door de REA voorgestelde maatregelen durft te verkopen.
En dat is toch echt opmerkelijk, want de analyse van de REA is helemaal niet controversieel. Dat de woning- en arbeidsmarkt in Nederland slecht functioneren, daarover verschillen de meningen niet. Datzelfde geldt voor de constatering dat de vergrijzing en de langere levensduur de AOW onder druk zetten. En de opmerkingen over de organisatie van pensioenfondsen mogen dan nieuw lijken, omstreden zijn ze, onder wetenschappers en beleidsmakers, eigenlijk niet.
Dat voor al deze zaken geldt dat politici er hun vingers niet aan durven branden omdat de oplossingen – huurmarkt aanpakken, hypotheekrente afschaffen, ontslagrecht op de helling en AOW-leeftijd verhogen - steevast de gevestigde belangen van grote groepen kiezers aantasten, is natuurlijk waar. En daarmee is de politieke haalbaarheid van de REA-voorstellen zo ongeveer nul. Maar dat is geen reden om het advies dan maar glimlachend te negeren en over te gaan tot de ‘politiek haalbare’ orde van de dag. Steun die voorstellen!

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie