And now the end is near voor Rijkman

Auteur: Mark Koster | 14-05-2007

And now the end is near voor Rijkman
Hoe lang nog voor Rijkman Groenink? Zelfs zijn bevriende zakenpartners beginnen zich tegen hem te keren en in te graven voor een vuile oorlog.

De tucht van de markt, die zich in het geval van Groenink, openbaart als een hele dikke dame met een hele dikke zweep, zal vanaf nu de regie overnemen in de banksoap. Rijkman is in de sm-kelder van het kapitalisme beland en hij heeft deze positie aan zichzelf te wijten. Het eerste vriendje dat afhaakt is bank of america . Gisteren druppelde het bericht naar buiten dat de Amerikaanse grootbank niet meer wenst te betalen voor La Salle, ABN’s Amerikaanse dochter. ABN en Bank of America hadden een flitscontract gesloten om een fusie tussen ABN en het Britse Barclays te kunnen financieren. Deze absurd snelle deal (een rekeningnummer aanvragen kost bij ABN meer tijd) werd terecht door de ondernemingskamer weggehoond.

Tja, en nu begint Bank of America te zeuren. Komt er nog wat van die deal, vriend? Rijkman Groenink wordt nu vanaf alle kanten bestookt. Vrienden worden je ergste vijanden als ze rechtszaken tegen je starten. UBS Warburg, de Zwitserse investment bank die de La Salle deal voor ABN zou begeleiden, heeft zelfs al een belang opgebouwd in de bank. Ai, ai. Zijn de Alpenbankiers ongeduldig aan het worden of zijn ze klaar met Groenink? Toen hedgefund TCI eerder dit jaar slechts 1 procentje veroverden in ABN begonnen ze aan de Gustav Mahler laan meteen te zweten. En terecht trouwens, want na zeven magere jaren was het tijd voor een andere koers. De positie van Rijkman is te vergelijken met de trainer van voetbalclub feyenoord. Je zegt dat je mee wilt doen met de Europese sub-top, maar kwalificeert je niet eens meer voor de Uefa-cup. U weet toch hoe dat gaat? Zulke trainers worden hardhandig verwijderd. Bij Feyenoord door een bestuur, in het zakenleven door aandeelhouders die boos zijn dat je hun geld niet goed hebt belegd. De enige overgebleven bondgenoten van Rijkman zitten bij zijn ergste vijand: de Royal Bank of Scotland. De nietsontziende Schotten azen samen met Fortis en het Spaanse Santander op de ABN. Het banktriumviraat geeft aan ABN in stukken te willen hakken en onderling te willen verdelen. Een logische gedachte, gezien het hoge kostenniveau bij de ABN Amro. Maar ook hier dicteert gezond verstand. De Schotse aandeelhouders waarschuwden dit weekend dat er niet te veel moet worden betaald voor ABN. Maakt u zich geen zorgen daar in Schotland, zou ik denken. De koers, die even was opgelopen door het fusiesprookje, zal bij aanhoudende berichten weer langzaam wegkwijnen als de prestaties van Feyenoord. Daar kan Wouter Bos, de minister van financiën en Feyenoord-fan, niets meer aan doen. Voetbal reguleer je met een scheidsrechter, bij zakendoen is er een ‘onzichtbare hand’ die de regels bepaalt. Bij ABN heeft die hand de vorm van een boksbal. Kan iemand My Way opzetten voor meneer Groenink? Het wordt meelijwekkend.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie