Risico-directeur of Chief Risk Officer?

Auteur: Gastauteurs | 14-03-2007

Risico-directeur of Chief Risk Officer?

Gastauteur Jan Schoenmakers: In de VS is de Chief Risk Officer lid van de Board en dus een echte chief. In Nederland lopen wel veel risicomanagers rond, maar slechts weinigen van hen mogen zich CRO noemen.

De nieuwste afkorting in het topmanagement van grote ondernemingen is CRO: de Chief Risk Officer. De CRO coördineert de verschillende vormen van risicomanagement in de organisatie, zoals financiële, technische, operationele en reputatierisico's. Vooralsnog zijn de meeste CRO's te vinden bij banken, verzekeraars en energiebedrijven, omdat deze sectoren het meeste te maken hebben met risico's, die zo groot kunnen zijn dat ze hun voortbestaan kunnen bedreigen. Vooral de sterk gegroeide wet- en regelgeving heeft de opkomst van professioneel risicomanagement versneld.

Grote ondernemingen hebben een aparte organisatie opgetuigd voor het risicomanagement. Zo kent ABN AMRO een afdeling Group Risk Management (GRM), die verantwoordelijk is voor het bepalen van het risicoprofiel van de bank, het risicobeleid en meten en bewaken van risico's. De baas van GRM rapporteert aan RvB-lid Huibert Bouwmeester, die overigens niet de titel CRO draagt. Amerika telt de meeste Chief Risk Officers, vooral in financiële bedrijven. Uit een recent onderzoek van accountant KPMG blijkt dat 16 procent van de banken en verzekeraars een CRO heeft. In andere sectoren is dat maar 7 procent. De Nederlandse CRO zit zelden in de raad van bestuur. Meestal rapporteert hij aan de CFO. Bij ING zat de CRO wèl in de hoogste managementlaag, maar is besloten de functie af te splitsen. Cees Maas is de laatste CFO van de bankverzekeraar die tegelijkertijd Chief Risk Officer is. 'Het wordt te veel, het wordt te zwaar', zei hij in het on-line magazine Financieel Management. De reden is volgens hem overregulering, waardoor de taken van beide functies veel zwaarder zijn geworden. Eelco Schnezler, manager business risk consulting bij Marsh, pleit voor een CRO wiens functie is gescheiden van die van de CFO, omdat risicomanagers meer dan alleen financiële risico's behandelen en soms ook zaken moeten onderzoeken waarvoor de CFO verantwoordelijk is. Zo gaat het ook bij levensverzekeraar Zwitserleven, waar CRO Dick Stoop rapporteert aan de algemeen directeur. 'Dat is goed, want zo functioneer ik onafhankelijker dan als ik aan de financieel directeur zou rapporteren', vindt hij.

Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook