'Technologisch determinisme is voorbij'

11-04-2016 | Interviewer: Mark Boelhouwer | Auteur: Erik Bouwer | Beeld: Erik van der Burgt

'Technologisch determinisme is voorbij'

In de ideale organisatie is tot op het niveau van de individuele medewerker iedereen goed in zowel het realiseren van efficiency en verbetering als in het doorvoeren van vernieuwing, constateert Henk Volberda.

Ambidexter, dat zijn mensen die zowel links- als rechtshandig zijn. Wanneer je dat begrip loslaat op organisaties, gaat het over een optimale combinatie van twee talenten: zowel efficiënt als vernieuwend kunnen opereren. Omdat traditionele businessmodellen onder druk staan, wordt het vermogen te kunnen vernieuwen steeds belangrijker. De noodzaak te vernieuwen heeft ook gevolgen voor de manier waarop we (samen)werken en omgaan met informatie. Op hetzelfde moment moeten bedrijven echter ook efficiënt kunnen opereren om goed te kunnen concurreren.


Het slim combineren van deze twee ‘vaardigheden’ wordt steeds belangrijker voor het succes van organisaties. Niet iedere organisatie is daar even goed in, aldus Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit. Mark Boelhouwer, ceo van Ricoh Nederland, sprak met hem over de invloed van technologie op hoe wij werken.Lees verder op werktrends.nl

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 5 | 2 Waarderingen

Henk Volberda

Functies Henk Volberda


- Commissaris In Person
- Hoogleraar Rotterdam School of Management
- Commissaris NXP Semiconductors
- Commissaris NXP Nederland
- Directeur Knowledge Transfer Rotterdam School of Management
- Chair and Scientific Director INSCOPE
- Fellow en programma coordinator Erasmus Research Institute in Management

Mark Boelhouwer

Functies Mark Boelhouwer


- Geen recente functie bekend bij de redactie

Meer interviews