Politiek gaat NS afrekenen op prestaties

Politiek gaat NS afrekenen op prestaties

13-09-2007 De Nederlandse Spoorwegen en ProRail moeten met ingang van het nieuwe jaar gaan voldoen aan prestatieafspraken. Dat bleek donderdag tijdens een overleg tussen minister Camiel Eurlings van Verkeer en de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren was slechts sprake van een inspanningsverplichting. Dat had te maken met de woelige periode op het spoor in de eerste jaren van deze eeuw. "Toen was het nog te vroeg om al te sturen op prestaties", aldus Eurlings.

In november 2002 werd Aad Veenman binnengehaald als de man die de NS weer op de rails moest krijgen na een hoop onrust. Management Scope interviewde hem twee jaar later over de stand van zaken. De winst van het gehele concern was inmiddels gestegen. Maar het bleek nog steeds moeilijk om helder te krijgen wie waarvoor verantwoordelijk was. "In zo'n gecompliceerde structuur als de spoorsector is het nog vaak moeilijk om de veroorzaker van een ‘wanprestatie' nauwkeurig aan te wijzen", aldus Aad Veenman.

Interview Aad Veenman, NS, Managementscope zomer 2004

Het is nog onduidelijk welke eisen er precies gesteld gaan worden. Een consultancyfirma buigt zich daarover, NS en ProRail komen binnenkort ook met een voorstel.

De consumentenorganisaties mogen ook hun zegje doen, waarna de Tweede Kamer bepaalt hoe scherp de eisen worden geformuleerd.

Lees ook
> profiel Camiel Eurlings
> interview met Aad Veenman

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook