Bert Meerstadt vertrekt per direct bij ABN Amro

Datum: 07-04-2016

Bert Meerstadt vertrekt per direct bij ABN Amro

Meerstadt legt zijn functie als lid van de Raad van Commissarissen van ABN Amro per direct neer.

Direct aftreden
Op woensdag 6 april 2016 werd bekend gemaakt dat Bert Meerstadt in de loop van het jaar zou aftreden als commissaris van ABN Amro. De volgende ochtend verschenen in Het Financieele Dagblad en Trouw artikelen over de betrokkenheid van de voormalig topman van de NS bij een bedrijf dat wordt vermeld in de 'Panama Papers'. Op 7 april 2016 maakte ABN Amro bekend dat Meerstadt per direct aftreedt.

Panama Papers
De Panama Papers is de naam van een onderzoeksproject dat is gebaseerd op documenten van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co. Dit kantoor hielp (mogelijk) diverse personen en organisaties bij oneigenlijke fiscale constructies. Uit de Panama Papers blijkt dat Meerstadt in 2001 stond vermeld als aandeelhouder van het bedrijf Morclan Corporation op de Maagdeneilanden, dat werd opgericht door Mossack Fonseca.


Reactie Meerstadt
Bert Meerstadt laat in een persverklaring weten dat hij vervroegd aftreedt omdat Het Financieele Dagblad zijn reeds geplande vertrek als commissaris bij ABN Amro koppelt aan de vermelding van zijn naam in een document van Morclan Corporation. 'Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt. Ik heb intensief en met toewijding, samen met mijn collega's, ruim zes jaar bijgedragen aan de groei van de bank en de beursgang', aldus Meerstadt.

Raad van Commissarissen
Meerstadt was sinds 2010 lid van de Raad van Commissarissen van ABN Amro. President-commissaris Rik van Slingelandt zegt het besluit van Meerstadt om af te treden te respecteren. 'Wij spreken onze waardering uit voor zijn bijdrage aan het toezicht op ABN AMRO’ aldus Van Slingelandt.

Lees ook
> Nieuwsbericht over het aftreden van Meerstadt als commissaris bij Lucas Bols
> Nieuwsbericht van 6 april 2016 over de wisselingen binnen de RvC van ABN Amro