Bruno Bruins: toekomstig UWV topman is actief Hagenaar

Bruno Bruins: toekomstig UWV topman is actief Hagenaar

19-09-2011 Bruno Bruins, toekomstig topman van uitkeringsinstantie UWV, is bestuurslid van de monumentale sociëteit De Witte, waar hij zich onder meer over de ruim 26.000 boeken buigt.

Bruno Bruins, toekomstig topman van UWV en huidig directielid van Connexxion, heeft voornamelijk geopereerd in overheidsfuncties. Tot 2002 was hij actief als gemeenteraadslid van 's-Gravenhage en in de periode 2000 tot 2006 was Bruins wethouder van Den Haag.

Bruno Bruins
Hoewel Bruno Bruins inmiddels al drie jaar het regionale vervoersbedrijf Connexxion leidt, is hij in zijn vrije tijd nog steeds actief Hagenaar. Bruins zit in het bestuur van de stichting G.J. Ruijs die onder meer Poëzie op pootjes en het Bevrijdingsfestival van de stad organiseert. Ook is hij lid van de Raad van Toezicht van Den Haag Marketing. Tot slot is hij bestuurslid van Sociëteit De Witte, een ruim twee eeuwen oud bolwerk binnen de Haagse high society met veertig man personeel in dienst. ‘We zitten met drieduizend leden in het fraaiste monument van de stad. Alleen de overburen hebben een beter uitzicht, omdat ze op ons uitkijken.’

Sociëteit De Witte
De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte is opgericht op 2 oktober 1802 en biedt nog steeds hetzelfde, te weten ‘gezellig verkeer en geoorloofde uithuizigheid’. Bruins: ‘Dat “littéraire” zit in de naam omdat destijds Napoleon alle samenscholingen verbood, tenzij het gezamenlijk lezen betrof. Aldus hebben de oprichters de club gesticht met een aantal boeken onder de arm. Maar het gaat om het tweede-huiskamergevoel, hoewel geen enkel lid thuis zo’n indrukwekkende huiskamer heeft.’ Het pand beslaat de gehele noordzijde van het Plein en is fraai onderhouden. ‘s Zomers verpozen de leden zich in het Scheveningse Paviljoen de Witte, ook in bezit van de club.

Club met traditie
In de vele rijk ingerichte zalen van de sociëteit – plafond van Stortenbeker in de Oude Conversatiezaal, kroonluchters, tafelzilver, marmer, pilaren, zware tapijten, vele kunstwerken – gebeurt wat er zoal te verwachten valt van een club met traditie: er wordt gedineerd en geluncht – ad hoc maar ook op vader-zoondiners, kerstdiners of charity dinners – en verder zijn er concerten, lezingen, symposia en wijnproeverijen. Voor wie van lezen houdt, is de club een Walhalla. Op de leestafel liggen altijd verse (internationale) kranten en tijdschriften klaar, in de bibliotheek staan maar liefst 26.000 goed gearchiveerde boeken paraat. Bruins zit ook in de bibliotheekcommissie. ‘Het werk wordt overigens allemaal gedaan door tien onvermoeibare vrijwilligers’, haast Bruins zich te zeggen. ‘De commissie komt iedere maand bijeen om over de lijst van aan te schaffen boeken en de restauratie van oude werken te praten. Ik geniet daar enorm van.

Collectie De Witte
De boeken zijn ondergebracht in twee schitterende Art Deco-zalen. De collectie is divers, met speciale aandacht voor vaderlandse geschiedenis, Koninklijk Huis, krijgsmacht, Den Haag, Indië, politiek en diplomatie. De Leeszaal biedt naslagwerken als atlassen, encyclopedieën, kunstboeken, genealogische verslagen en natuurlijk de publicaties van de leden van De Witte sinds de oprichting. ‘En dan zijn er nog wat grapjes. Zo hebben wij vrijwel alle almanakken van Vindicat, het Groninger Studenten Corps, dat is opgericht in 1815. Het zou mooi zijn als we ook alle almanakken van andere studentencorpora konden krijgen.’ De Witte reikt bovendien een tweejaarlijkse literaire prijs van 5000 euro en een legpenning uit.

Vrouwenlidmaatschap
De club gaat met zijn tijd mee. Niet alleen wordt de bibliotheek op dit moment gedigitaliseerd, ook kunnen sinds 1998 vrouwen volwaardig lid worden. Het zijn er inmiddels al zo’n zeshonderd, één op de vijf leden. De Witte is bovendien aan het verjongen. Bruins, zelf van 1963: ‘Vroeger kwam je hier op en na het einde van je carrière, als je er de tijd voor kreeg. Dat is al lang niet meer zo.’

Goedgemutst
Bruins zit ook in de introductiecommissie. Iedereen kan in principe lid worden, vermits voorgedragen door een lid met ondersteuning van twee andere leden. ‘Goed gekleed zijn en goed gemutst, dat zijn de belangrijkste voorwaarden. Gelet op de belangstelling voor het lidmaatschap durf ik wel te voorspellen dat het nog lang gezellig blijft bij De Witte.’

Tekst: jacqueline Hoefnagels
Fotografie: Peter Bak

Lees ook:
> CV Bruno Bruins, toekomstig topman UWV
> Bruno Bruins nieuwe bestuursvoorzitter UWV
> Raad van Bestuur UWV

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook