Nieuwe aanwas in de Top-100 Commissarissen: Carolina Wielinga
17-12-2019 Nieuw in de Management Scope Top-100 Commissarissen, en één van de jongste. Carolina Wielinga is cfo bij BDR Thermea Group, maar heeft zich met commissariaten bij Gasunie en Corbion ook verzekerd van een 73e plaats in de commissarissenlijst.
Carolina Wielinga (1970) – accountant en bedrijfskundige van huis uit – startte haar loopbaan bij Arthur Andersen, dat in 2002 ten onder ging door de boekhoudfraude bij Enron. Na functies bij KPMG en het mede oprichten en leiden van de Nederlandse tak van riskconsultancy Protiviti, werd ze in 2011 senior director finance van VION. De vleesverwerker kampte jarenlang met bestuurswisselingen, voedselschandalen, mislukte overnames en zware verliezen en kwam uiteindelijk terecht bij de afdeling bijzonder beheer van huisbankier Rabobank. Ook Wielinga stapte najaar 2013 over naar Rabobank, dat destijds worstelde met de Liboraffaire en de naweeën van de vastgoedfraude rond Rabodochter Bouwfonds. In zes jaar tijd vervulde Wielinga drie functies bij de bank: ze begon als cfo/cro van Rabobank Vastgoedgroep en werd na een intermezzo als cfro/coo van FGH Bank (de vastgoedbank van Rabobank) – benoemd tot hoofd van de afdeling financial restructuring & recovery. Daarmee was ze ineens zelf verantwoordelijk voor kredietklanten in problemen. Ze gaf er haar eerste commissariaat (bij het voormalige Darlin-fonds van investeringsmaatschappij Teslin van Frederik van Beuningen) voor op. Voorjaar 2018 verliet Wielinga de bank om cfo te worden van BDR Thermea Group, een internationale leverancier van warmtesystemen, actief in meer dan 80 landen en met een omzet van 1,8 miljard euro, in Nederland bekend als Remeha. Toen was er ook weer ruimte voor commissariaten: bij vastgoedonderneming Corbion en sinds dit jaar bij Gasunie, als opvolgster van Jolanda Poots-Bijl (nr. 71).
In Management Scope zei Wielinga over haar nieuwe toezichtfunctie: ‘Ik ben niet eerder commissaris geweest bij een staatsdeelneming. Dat betekent een ander speelveld met andere stakeholders, zoals de maatschappij en de politiek. Ik vind dat heel interessant, zeker omdat de energietransitie zo in de belangstelling staat.’ Het commissariaat ligt in het verlengde van haar hoofdfunctie: beide organisaties moeten zich bezighouden met het op termijn dichtdraaien van de gaskraan. Naast relevante kennis brengt Wielinga haar ervaring als bestuurder in. ‘Het is heel goed dat er in een raad van commissarissen een paar mensen zitten die elders een executive rol vervullen,’ zei ze daarover. ‘Zij kunnen hun actuele kennis delen met collega-toezichthouders, dat is waardevol.’ Net zo waardevol als die andere rol van commissarissen: door goed toezicht proberen te voorkomen dat er in organisaties met vuur gespeeld wordt.
Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.
Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.