Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

20-12-2018

Meer vrouwen in Top-100 Commissarissen 2019

Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Commissarissen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke commissarissen. Hans Wijers voert net als in 2018 de lijst aan.

De top-3 wordt vervolledigd door Ben Noteboom en Ben van der Veer.

Wijers, Noteboom en Van der Veer hebben commissariaten bij ING, Heineken, Vopak, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, Aegon en RELX: ofwel 7 van de 25 AEX-beursfondsen, die samen het boegbeeld van het Nederlandse bedrijfsleven vormen. Daarnaast zijn ze toezichthouder bij Het Concertgebouw (Hans Wijers), investeringsmaatschappij HAL Holding (Hans Wijers) en zuivelreus FrieslandCampina (Ben van der Veer).

De meest opvallende stijger in de lijst is Annet Aris, die van plek 28 naar plek 10 schiet, vooral dankzij een nieuw commissariaat bij uitzendconcern Randstad.

Wat zijn de belangrijkste trends? Net als vorige jaren neemt het aantal vrouwelijke commissarissen weer wat toe. Het zijn er nu 34 (was 32). Petri Hofsté, nummer 1 van de Top-100 Corporate Vrouwen, is ook de hoogst genoteerde vrouwelijke commissaris, op plek 4. Hofsté is onder andere president-commissaris bij verzekeraar Achmea.

Wat vooral ook opvalt: in dit tijdsgewricht waarin de meeste corporates zichzelf nadrukkelijk (digitaal) heruit dienen te vinden, wordt de commissaris in het grootbedrijf steeds ouder. En dat in die mate dat de gemiddelde leeftijd dit jaar overall met enkele maanden stijgt, tot boven 62 jaar.

U kunt hier onze volledige Management Scope Top-100 Commissarissen, en bijhorende artikelen vinden.

Meer over Hans Wijers

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers vertrekt bij Heineken

Hans Wijers treedt terug bij Heineken. Hij legt zijn functie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 25 april neer. Jean-Marc Huët zal hem opvolgen.

Hans Wijers vertrekt bij Shell

Hans Wijers vertrekt bij Shell

Hans Wijers vertrekt als vicevoorzitter en non-executive director bij Shell. Gerard Kleisterlee volgt hem per 23 mei 2018 op als vicevoorzitter van de board of directors.

Interview met Hans Wijers

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

‘De CEO is geen primus inter pares meer’

Corporates proberen uit alle macht op governancegebied uit de gevarenzone te blijven. Hans Wijers ziet dat met lede ogen aan, want: ‘De tijd en energie die dat kost, gaat die niet ten koste van het inspelen op veranderingen?’

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Interview met Hans Wijers over corporate governance

Veel verschil tussen het one-tier en two-tier bestuurssysteem ziet Hans Wijers niet. Volgens de Heineken rvc-voorzitter speelt de president-commissaris een glansrol in élke board: ‘Hij is de baas. Wie anders stelt er immers voor of de ceo benoemd of ontslagen wordt?’

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Steven Schuit: 'een raad van bestuur is net een roedel wolven.'

Een ‘zware chairman' met een eigen kamer weet beter wat er speelt en kan meer tegenwicht bieden aan de CEO. Dat zegt advocaat, hoogleraar, ex-ceo-fluisteraar en thans commissaris Steven Schuit.

De groenfactor van ICT

De groenfactor van ICT

AkzoNobel maakt serieus werk van duurzaam ondernemen. ICT speelt hierbij een voorname rol. Een gesprek met CIO Gerard Helmink en sustainability director André Veneman over de voordelen van de factor ‘groen'.

Hans Wijers

  • list-arrow Commissaris (voorzitter) ING Groep N.V.
  • list-arrow Commissaris (voorzitter) Het Concertgebouw
  • list-arrow Commissaris Hal Holding
  • list-arrow Member of the Temasek European Advisory Panel Temasek Holdings Private Limited
Profiel Hans Wijers
Top-100 commmissarissen

Top 100 Commissarissen

  • 12. Hans Wijers >
Bekijke de top-100 commmissarissen Bekijk de volledige lijst

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook