Jan van Rutte gaat Nederlandse Investeringsinstelling opzetten

Jan van Rutte gaat Nederlandse Investeringsinstelling opzetten

06-11-2013 Na overleg met pensioenfondsen en verzekeraars is oud-bankier Jan van Rutte benoemd om de zogeheten ‘Nederlandse Investeringsinstelling (NII)’ op te zetten.

Jan van Rutte was tot hij met pensioen ging op 1 juli 2013, CFO van ABN-AMRO. Hij is opgevolgd door Kees van Dijkhuizen. Momenteel is Van Rutte onder andere commissaris bij SNS Reaal en lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Loopbaan Van Rutte
In 2001 trad hij toe tot de raad van bestuur van Fortis Bank en werd benoemd tot CFO van Fortis Merchant Bank. In 2006 werd hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis Bank. In 2009 werd Van Rutte vice-voorzitter van het transitieteam van ABN Amro en Fortis Bank Nederland dat tot 1 april 2010 verantwoordelijk was voor de integratie van ABN AMRO en Fortis. Van Rutte trad op 1 april 2010 toe tot de raad van bestuur als CFO en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro.


Investeringsprojecten
De zogeheten ‘Nederlandse Investeringsinstelling (NII)’ gaat Nederlandse investeringsprojecten geschikt maken als belegging voor pensioenfondsen en verzekeraars. Volgens het persbericht van het Ministerie van Economische Zaken komt het idee van het opzetten van de NII voort uit het overleg dat kabinet en institutionele beleggers het afgelopen jaar hebben gevoerd. 'Uit het overleg is gebleken dat pensioenfondsen en verzekeraars kansen zien om meer van hun vermogen te investeren in de Nederlandse economie. De NII moet er voor zorgen dat de vormgeving en bundeling van investeringsprojecten zodanig is dat zij aantrekkelijk zijn voor pensioenfondsen en verzekeraars. Daarbij is te denken aan investeringsprojecten in de woningbouw, infrastructuur en de zorg. Naast institutionele beleggers kunnen ook banken terecht bij de NII.'

Nationale Hypotheekinstelling
Van Rutte gaat verder onderzoeken hoe de op te richten Nationale Hypotheekinstelling (NHI) vorm kan krijgen en hoe deze onder de NII gebracht kan worden. Eerst moet er overeenstemming zijn met de Europese Commissie over mogelijke staatssteunaspecten.

Rol pensioenfondsen
Daarnaast zal Van Rutte onderzoeken welke rol pensioenfondsen en verzekeraars kunnen spelen bij het financieren van projecten die nodig zijn om de Nederlandse energievoorziening voor de toekomst zeker te stellen. Uit het recent gesloten Energieakkoord is berekend dat daar tussen nu en 2020 tussen de 13 en 18 miljard euro voor nodig is.

Lees verder:
> Kees van Dijkhuizen volgt Jan van Rutte op

 

Meer over Jan van Rutte

Jan van Rutte treedt terug als voorzitter rvc de Volksbank

Jan van Rutte treedt terug als voorzitter rvc de Volksbank

11-03-2021 De Volksbank maakt op 11 maart 2021 bekend dat Jan van Rutte heeft besloten zijn taken als voorzitter van de raad van commissarissen van de Volksbank vervroegd neer te leggen. Tot een opvolger is benoemd, blijft Van Rutte aan.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook