Oud Shell topman Van der Veer moet commissariaten afslaan
08-11-2011 Voormalig Shell topman Jeroen van der Veer heeft onlangs een aangeboden toezichtsfunctie moeten afslaan omdat hij al aan zijn limiet zit, zo schrijft het FD dinsdag 8 november 2011.
Tot nu toe gold in Nederland een maximaal aantal commissariaten bij beursfondsen van vijf per persoon.
Beperking commissariaten
Deze grens, die is vastgelegd in de code-Tabaksblat, wordt komend jaar uitbereid tot andere grote vennootschappen en maatschappelijke instellingen in Nederland.
Old boys network
Politiek Den Haag wil hiermee het old boys network van commissarissen doorbreken en ruimte creëren voor nieuwkomers. Tevens moet de nieuwe wetgeving ertoe leiden dat de toezichtfuncties naar behoren worden uitgevoerd.
Jeroen van der Veer
Oud-topman Jeroen van der Veer kan zich vinden in het maximum van vijf commissariaten bij publieke vennootschappen, maar vindt de nieuwe wetgeving voor toezichthouders te beperkend.
Toezichtsfuncties
Momenteel is Van der Veer voorzitter van de Raad van Commissarissen bij ING en Philips en commissaris bij Shell. Aangezien in de nieuwe wetgeving voorzitterschappen dubbel tellen, kan de oud-topman geen nieuwe toezichtsfunctie aannemen.
Nevenfuncties
Van der Veer pleit ervoor organisaties als ziekenhuizen en musea buiten de telling te houden.
‘Ik adviseer in de avonduren liever een bedrijf of een stichting dan dat ik naar voetbal kijk. De overheid blokkeert mij nu in die keuze’, aldus voormalig Shell-man Van der Veer tegen de krant.
Welke organisatie Jeroen van der Veer heeft benaderd voor een toezichtsfunctie is niet bekend.
Lees ook:
> CV Jeroen van der Veer
> Susanne Stolte: minimum aantal commissariaten
> Interview Pamela Boumeester: Het maximeren van commissariaten is onzin
> Top 50 machtigste commissarissen in Nederland
Interview met Jeroen van der Veer
De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen
17-02-2021 Voor veel grote bedrijven was de beurs altijd de belangrijkste toegang tot kapitaal en internationale expansie. De laatste decennia is er veel veranderd voor beursgenoteerde bedrijven. Dat roept de vraag op in welke gevallen een beursnotering de voorkeur verdient in vergelijking met andere bedrijfsmodellen. Wat vinden gelouterde commissarissen ervan?
Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.
Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.