Groenink is regie over ABN AMRO-deal kwijt

Auteur: Hans Crooijmans | 27-04-2007

Groenink is regie over ABN AMRO-deal kwijt
ABN AMRO-aandeelhouders grijpen de macht en stappen naar de rechter om het bestuur van een al bekonkelde deal met Barclays terug te fluiten. Onrust en spektakel zijn voorlopig gegarandeerd. En let op ING.

‘Als mens en verantwoord burger hebben we de plicht verder te kijken dan het laatste dubbeltje’, riep Rijkman Groenink gisteren tijdens een tumultueuze aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO. Maar de beleggers lieten zich niet vermurwen. Een grote meerderheid van de aandelhouders gaat niet zomaar akkoord met de door Groenink en consorten gearrangeerde soepele deal met de Britse bank Barclays.

. Ze denken namelijk dat een splitsing en verkoop van afzonderlijke onderdelen van ABN AMRO hen meer geld oplevert. Aandeelhouders weten bovendien dat een consortium van drie banken (Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis) al een hoger, indicatief tegenbod op ABN AMRO heeft gedaan. Om te voorkomen dat ze door de top van de bank voor voldongen feiten worden geplaatst, zullen de aandeelhouders naar de rechter stappen om een essentieel element van het plan-Groenink (de verkoop, halsoverkop, van ABN AMRO´s Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle aan Bank of America) te blokkeren. Ze vinden namelijk dat het bestuur van de bank in de geest van de code-Tabaksblat , toestemming had moeten vragen voor deze ‘majeure’ transactie die ABN AMRO - en uiteindelijk dus de aandeelhouders - de lieve som van 21 miljard dollar oplevert. Immers, de leider van het alternatieve trio bieders, Royal Bank of Scotland, is zeer in LaSalle geïnteresseerd en zal waarschijnlijk afhaken als dat onderdeel al naar een concurrent is gegaan. Geeft de rechter de aandeelhouders gelijk en ketst de deal met Bank of America af, dan moet ABN AMRO contractueel een break up fee van 200 miljoen dollar betalen. Ernstiger dan die boete zijn de onrust en onzekerheid die dat geeft bij bank, werknemers en klanten. Want waarschijnlijk zal er een slepende biedingstrijd oplaaien, waarin zich nog meer partijen gaan mengen. Let bijvoorbeeld goed op ING, dat met een belang van ruim 5 procent ABN AMRO´s grootste aandeelhouder is, maar in de bancaire markt ook met de bank concurreert en die zeker in het Latijns-Amerikaanse bedrijf is geïnteresseerd. De oproep van Groenink om niet alleen op het geld te letten, viel gisteren in elk geval helemaal verkeerd. De geest is in Nederland volledig uit de fles. Het lijkt erop alsof aandeelhouders revanche willen voor al die tijd waarin ze zich genegeerd voelden en bestuurders wel bepaalden wat goed voor ze was. De onverschrokkenheid waarmee ABN AMRO nu uit elkaar dreigt te worden gereten, met elke miskenning van belangen van werknemers, traditie klanten en, jawel, nationale belangen, duidt erop dat de slinger van het aandeelhouderskapitalisme nu al te ver is doorgeslagen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie