Leiding Corus verzaakte haar taak

Auteur: Hans Crooijmans | 30-01-2007

Leiding Corus verzaakte haar taak

Corus is per opbod verkocht aan Tata Steel. Fijn voor aandeelhouders, maar de top van het Brits-Nederlandse bedrijf zet zo wel de toekomst van Hoogovens op het spel.

Om half zes Nederlandse tijd begon gisteren de finale begonnen van de strijd om het Brits-Nederlandse staalconcern Corus. Op last van het Takeover Panel, de Britse arbiter in overnamegevechten, werd er in Londen een veiling gehouden die maximaal negen ronden duurde. Zie het maar als een bokswedstrijd waarbij een Indiase partij (Tata) en haar Braziliaanse tegenstander (CSN), elkaar om de beurt, elk uur een klap mogen uitdelen. Het gevecht ging door zolang de twee kandidaat-kopers elkaars laatste bod met minstens 5 pence per aandeel blijven overtreffen. Tata bood uiteindelijk 608 pence, CSN 603.

Beleggers in Corus zijn uiteraard dolblij. Behalve spanning en spektakel, garandeerde deze procedure ook een maximale prijs voor hun aandelen. Ze mogen toch al niet klagen, want mede dankzij de in oktober ontbrande biedingstrijd, is de koers van Corus tot het hoogste niveau sinds eind 1999 opgelopen. Toch blijft het het een bizarre vertoning. Want er stond bij deze overname meer op het spel dan een paar stuivers meer of minder per aandeel. Voor de toekomst van de Britse en Nederlandse staalbedrijven (o.a. Hoogovens) die samen de kern van Corus vormen, maakt het nogal een verschil of ze door de Indiërs danwel door de Brazilianen worden overgenomen. Aansluiting bij het op het oog sympathiekere, want maatschappelijk ondernemende 'familiebedrijf' Tata biedt Corus vooral een prima toegang tot grote en groeiende afzetmarkten in Azie. Volgens sommigen is ook het feit dat Tata een wijd vertakt conglomeraat vormt - met onder meer autofabrieken, softwarediensten, hotels en chemische bedrijven - een plus, al zou je dat net zo goed kunnen betitelen als een nadeel (geen focus!). Onder de hoede van het louter op staal gerichte CSN wist Corus zich daarentegen verzekerd van aanvoer van de belangrijkste grondstof uit de Casa de Pedra. Deze Braziliaanse mijn is eigendom van CSN en herbergt 's wereld grootste voorraad ijzererts, die nog van de beste kwaliteit is ook. De kwestie is dus: wat telt zwaarder? Een sterke positie aan de inkoop- of aan de verkoopkant? Het antwoord laat zich raden. Net als in de wereld van olie en gas, blijft in de staalindustrie de grondstof ook op langere termijn schaars. Afnemers vinden zal veel minder een probleem zijn, gelet op de aanhoudend sterke vraag uit onder meer China. Kortom, met wat meer lef en besluitvaardigheid van de drie Nederlanders tellende Board van Corus - zijn die mensen daarvoor niet ingehuurd? - had een veiling vermeden kunnen worden. 'I think they will go all the way; Mr Tata wants this', citeerde de Financal Times vooraf een bankier in India. En zo is het gegaan

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie