Laat energiebedrijven inkopen bij particulieren

Laat energiebedrijven inkopen bij particulieren
Gastauteur Mischa de Brouwer: Wanneer Nederland zou besluiten om serieus werk te maken van onze politieke afhankelijkheid van olie, en het terugdringen van vervuiling door energieopwekking uit fossiele brandstoffen, dan is dit mogelijk zonder een planeconomische aanpak overladen met subsidies.
Uit min of meer recente studies door ECN / TNO en SenterNovem wordt lokale duurzame energie-opwekking beschreven als technisch haalbaar. Energieopwekking per wijk of zelfs per huis, door middel van zonnepanelen, windmolens of aardwarmte wordt desalniettemin nog nauwelijks toegepast. Is het dan werkelijk onrendabel om in deze apparatuur te investeren? Met een afschrijvingstijd van 20 jaar en de huidige energiekosten per huishouden van meer dan 2500 euro per jaar, blijkt dat niet het geval. Je kunt je afvragen hoe lang het nog duurt voor de grote doorbraak komt. We zoeken het laatste ontbrekende schakeltje. En dat is niet een continue twee-richtingsverbinding van elk huishouden met het landelijke net, want die is er al, de elektriciteitskabel kan twee richtingen aan. Het is niet de elektriciteitsmeter, want die kan perfect terugdraaien.
Het allerlaatste ontbrekende schakeltje is de administratie en facturering van de twee richtingen die de stroom loopt. Energiebedrijven met vele tienduizenden werknemers en vele miljoenen winst, zullen dit nooit vrijwillig faciliteren, en daarmee effectief een verandering van de samenleving richting duurzaamheid tegenhouden. Energieopwekking per huishouden heeft de potentie om vrede te brengen in olierijke delen van de wereld, om de vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, en om de handelsbalans van westerse landen te verbeteren. Wat mij betreft dwingen we de energiebedrijven om plaatselijke energieopwekking toe te staan en energie in te kopen van particulieren
facebook