Aegon eerlijk over doel staatssteun?

Aegon eerlijk over doel staatssteun?

Auteur: Andy Mosmans | 27-10-2008

De financiële crisis begint de economie, de financiering van bedrijven en de bedrijfswinsten inmiddels te raken. De wereldeconomie staat wellicht voor de ernstigste terugval sinds decennia.Steunfonds
In dit licht onderzoekt naar analogie van ING nu ook Aegon of men gebruik zal maken van het steunfonds van het ministerie van Financiën voor de financiële sector: "Wij continueren ons onderzoek naar het programma, waarmee we gestart zijn na de bekendmaking van het plan. In de nabije toekomst zullen wij daar de markt over informeren", aldus een zegsman van het concern tegen de Dow Jones nieuwsdienst.

Geen tijdsspanne
Hij wilde geen tijdspanne aangeven waarop Aegon bekendmaakt of het wel of niet gebruik zal maken van de financiële steun. Wel werd benadrukt dat Aegon geen liquiditeitsproblemen heeft en een gezonde kapitaalstroom.

Fortis
Net als Fortis geeft ook Aegon niet veel blijk van duidelijkheid in deze. Waar staat het concern nu precies? En wat kunnen klanten, beleggers en andere stakeholders de komende tijd verwachten? Is Aegon mogelijk zelfs oneerlijk? Dat zou namelijk volstrekt niet passen bij haar recent groots aangevangen reclamecampagne: ‘Eerlijk over...'. Aegon wil voortvarend een nieuwe gezicht gaan neerzetten en ondermeer de eerdere schandalen rondom aandelenlease producten doen vergeten. Van oneerlijk naar eerlijk. Van zenden naar dialoog. Zo kon het publiek ondermeer een nieuwe stem van Aegon kiezen. Op de site van Aegon viel in dit verband het volgende te lezen:

De complexiteit van de financiële markten neemt toe en mensen worden meer en meer zelf verantwoordelijk voor hun financiële toekomst. AEGON heeft zich ten doel gesteld mensen te helpen hun (financiële) doelen te realiseren. Dat is ons doel. Om dat doel te bereiken is vertrouwen nodig. Dat vertrouwen krijg je alleen als je eerlijk bent. Daarom zijn we gestart met een mentaliteitscampagne die er geen doekjes om windt. Onze campagne ‘Eerlijk over...' gaat verder dan transparant communiceren. We willen zeggen waar het op staat. En doen wat we zeggen.

En toen kwam de kredietcrisis. En zweeg de inmiddels geselecteerde stem. Tja. Schrijnend is ook dat de ‘eerlijk over...'campagne van Aegon op dit moment over ‘later' gaat (pensioen), terwijl klanten en aandeelhouders ‘nu' willen weten hoe het zit.


ABN Amro
Zo kan ik trouwens ook vraagtekens plaatsen bij het gedrag van andere banken als ABN Amro, dat thans als staatsbank (weer) ‘vrij en onverveerd' dooradverteert met het thema ‘Meer mogelijk maken' of Fortis dat tijdens haar val ook vrolijk doortetterde dat het lot toch vooral in eigen hand moest worden genomen: ‘Here today, where tomorrow.' Fortis getting you there. Niet dus. Wat bedoelt SNS Bank op dit moment dat ‘het ook anders kan'? Waar is Nationale Nederlanden nu er echt ‘iets gebeurd'? En hoe ‘realistisch' is Reaal of Delta Lloyd ‘zeker'? Het is blijkbaar nu echt ‘tijd voor een bank die het anders doet' (Rabobank), want ook de slecht geacteerde ‘goede gesprekken' van ING spreken natuurlijk niet tot de verbeelding.

Contemplatie en zelfonderzoek
Meer in het algemeen denk ik dat het gewoon even tijd is voor wat contemplatie en zelfonderzoek. Een windstilte tijdens de storm. Want zoals in dit geval niet Wouter, maar zanger Stef, Bos dat zo mooi verwoordde: niets is sterker dan de stilte, niets is sterker dan het woord, dat niemand hoort! Of zoals het gezegde luidt: ‘horen, zien en zwijgen'; hetgeen volgens de door ons allen geschreven en inmiddels meest geraadpleegde encyclopedie Wikipedia van oorsprong komt uit de leer van de wijsgeer Confucius die tegen zijn leerlingen stelde: kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met de welvoeglijkheid!

Rest ook mij het zwijgen.

Drs. Andy Mosmans RM is directeur bij ARA Groep, samenwerkende communicatiespecialisten te Rotterdam.

Lees ook:
> Dossier kredietcrisis
> Aegon: tegenvaller 275 miljoen euro
> Staat helpt Fortis met lening van 34 miljard euro
> Bankiers Fortis ontvingen bonussen na nationalisatie

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook