Er zit veel fantasie in het aandeel Shell

Auteur: Hans Crooijmans | 18-05-2007

Er zit veel fantasie in het aandeel Shell
Er steken weer eens geruchten de kop op dat Shell rijp is voor een fusie of overname. En dat gaat gepaard met wilde verhalen.

Het gebeurt maar zelden dat de koers van het aandeel Shell binnen twee dagen bijna 6 procent stijgt (of daalt). Okay, de olieprijs liep wat op. Maar de belangrijkste reden is dat er volgens beleggers kennelijk 'fantasie' zit in het aandeel. Vroeger betekende dit dat kenners mogelijkheden zagen voor een spectaculaire verbetering van financiele resultaten. Tegenwoordig denkt iedereen al gauw aan de kans dat het bedrijf onderwerp wordt van een grote fusie of overname. De fantasie kan daarbij soms aardig op hol slaan. Het Financieele Dagblad meldt bijvoorbeeld dat er 'in de angelsaksische pers' wordt gerefereerd aan een rapport van ABN AMRO waarin 'de optie wordt besproken' van een fusie met het Russische Gazprom.

Zoiets zie ik niet gauw gebeuren. Om meerdere redenen. De Russische lust om grootschalig in het Westen te investeren is groot, dat staat vast. gazprom streeft er bovendien nadrukkelijk naar verticale integratie: behalve producent en transporteur van gas en olie, wil het bedrijf ook rechtstreeks gaan verkopen. Maar zolang Gazprom een staatsbedrijf is, een verlengstuk van het Kremlin, zal er in Londen en Den Haag weinig bereidheid bestaan om Shell over te dragen. De verslechtering van de verhoudingen tussen Rusland en het Westen gedurende de voorbije maanden, biedt ook weinig ruimte voor zo'n deal. In de wereld van olie en gas wegen (geo)politieke belangen nou eenmaal zwaar. Logischer klinkt het dat Shell met een grote westerse branchegenoot zou kunnen fuseren. Dezer dagen valt vooral de naam van British Petroleum (BP), een bedrijf dat al een poosje niet zo best draait, problemen heeft in Amerika en net zijn topman voortijdig zag vertrekken wegens een prive-schandaal. Kwestie blijft natuurlijk of zo'n krachtenbundeling zich ooit uitbetaalt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de waardevernietiging die het opgeven van een van de twee wereldmerken zal veroorzaken. Beleggers maken zich voorlopig niet druk over dit soort praktische zaken. Hun fantasie is geprikkeld. Omhoog met dat aandeel!

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie