Groenink moet aandeel Shell reanimeren

Auteur: Hans Crooijmans | 09-03-2007

Groenink moet aandeel Shell reanimeren
Rijkman Groenink wordt lid van de raad van commissarissen van Shell. Het lijkt er zowaar op dat de lamme de blinde gaat helpen.

Shell is, zoals dat in beursjargon zo mooi heet, 'een dood aandeel'. Kijkt u maar eens naar deze grafiek. En wisselt u gerust de tijdbalk die eronder staat. Of je het koersverloop van Shell nou volgt over een periode van een jaar, achttien maanden, twee jaar of acht jaar, het patroon is nagenoeg identiek. Voorjaar 1999 lag de koers al rond de 25 euro en dat is vandaag eigenlijk nog zo. Vreemd eigenlijk.

Want de olieprijs is bijna verdubbeld sinds twee jaar geleden en, gecorrigeerd voor de devaluatie van de dollar, zelfs verdrievoudigd sinds 1997. Het concern boekt de laatste jaren de ene recordwinst na de andere. Het reserveschandaal lijkt achter de rug. En de raad van bestuur smijt miljarden euro's naar telkens nieuwe programma's voor inkoop van eigen aandelen. De beurs schijnt het allemaal koud te laten. In vergelijking met bedrijven als Exxon, BP - hoewel de laatste tijd ook minder in vorm - en Total, levert Shell belabberde koersprestaties. Ja, maar het dividendrendement van jaarlijks zo'n 4 procent is toch fraai, klinkt het onder de trouwe schare van Shell-aanhangers, dat is meer dan de rente op een zien staatsobligatie? Hmm, dan had je de afgelopen reeks van jaren toch beter je geld kunnen steken in echte staatsobligaties, want die werden door rentedalingen fors meer waard. Bovendien, ik denk dat beleggers liever hebben dat de koers van het aandeel eens flink gaat stijgen en dat vervolgens op niveau handhaaft. Het zal ze een worst wezen dat het dividendrendement daardoor automatisch omlaag gaat. De top van Shell is natuurlijk ook niet blij met de performance van het aandeel, al was het maar uit eigenbelang. De Shellbestuurders worden voor een stevig deel beloond in de vorm van aandelenopties. En die worden pas echt lucratief als de beurskoers lekker stijgt. De benoeming van bankier Rijkman Groenink in de Board of Directors duidt erop dat het in de miljarden zwelgende Shell financieel wat scherper aan de wind wil gaan zeilen. Groenink staat ook bekend om zijn herhaaldelijke saneringsoperaties die het aantal medewerkers van ABN Amro sterk reduceren. Maar gaat dat helpen? Feit is dat de beursprestaties van de bank waarvoor Groenink de afgelopen zeven jaar verantwoordelijk was, nou ook niet bepaald zijn om over naar huis te schrijven. Het aandeel ABN AMRO zit pas in de lift sinds zich in februari ineens activistische aandeelhouders roerden. In no time steeg de koers harder dan Groenink gedurende een reeks van jaren met zijn beleid voor elkaar kreeg

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie