TomTom blijft

Auteur: Mathijs Bouman | 27-03-2007

TomTom blijft

Eindhoven wordt de vestigingsstad van het nieuwe TomTom-lab. Komt het toch nog goed met de kenniseconomie. Maar kan Nederland wel voldoende onderzoekers leveren?

Technological innovation is at the core of everything TomTom does.' De Europese marktleider voor navigatieapparatuur laat er geen misverstand over bestaan. TomTom weet dat het zijn positie alleen kan behouden door andere producenten telkens een stap voor te zijn. Technologische innovatie is daarom de kern van alles wat TomTom doet, verklaarde het Amsterdamse bedrijf gisteren in een persbericht. En om dat te bewijzen wordt er binnenkort een grote R&D-vestiging geopend in Eindhoven.

Juist. In Eindhoven. Niet in de Silicon Valley of een andere plek waar innovatie spontaan uit de grond omhoog borrelt. Ook niet in China, waar je voor een modaal salaris een VW-busje vol briljante onderzoekers krijgt voorgereden. En ook niet in Bangalore, waar een senior software-ontwikkelaar voor slechts 600.000 roepie (10.000 euro) zich een jaar lang voor je in het zweet werkt. Nee, TomTom kiest voor Eindhoven, omdat die stad 'het centrum is van een van Europa's grootste pools van technisch talent.' Dat geeft de burger moed. Terwijl de ene na de andere grote Nederlandse multinational R&D-activiteiten naar het buitenland verplaatst, besluit het hipste bedrijf van Nederland om juist hier te investeren. In een toelichting zegt het bedrijf: 'We groeien iedere maand met ongeveer 50 mensen, waarvan er 10 tot 15 actief worden binnen R&D. En dat gaat ons niet snel genoeg. Met kantoor in Eindhoven verwachten we dat het sneller zal gaan.' TomTom wil dus per maand meer dan 15 onderzoekers aanstellen. Stel dat het er gemiddeld 20 zijn, dan bedraagt de vraag naar nieuwe onderzoekers dus 240 mannen en vrouwen. Da's niet niks. Volgens cijfers van het CBS studeerden er in 2005 aan de Nederlandse universiteiten 2200 studenten af in een technische richting. Daarvan zou TomTom dus meer dan tien procent willen aantrekken. In de studierichtingen Elektronica en Automatisering kwamen er in Nederland in dat jaar slechts 170 universitair geschoolde ingenieurs bij. Aan de TU Eindhoven studeerden slechts 56 jongens en meisjes af in de Technische Informatica. Ik ken de onderzoeksbehoeften van TomTom natuurlijk niet precies, maar ik kan me voorstellen dat ze vooral dat type onderzoekers nodig hebben. Onderweg naar Eindhoven toch maar even een tussenstop Den Haag inprogrammeren, om aan de nieuwe minister van Onderwijs duidelijk te maken dat hij het aantal technische studenten snel moet zien op te krikken. Anders zal Eindhoven toch niet de eindbestemming van het TomTom-lab blijken te zijn

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie