Veranderen doe je als team

Veranderen doe je als team

Auteur: Gastauteurs | 08-09-2009

Door gastauteur Paul van Scherpenseel 
Eerst het romantische idee. Verandering begint altijd bij leidinggevenden. Zij vervullen immers een voorbeeldfunctie voor anderen in de organisatie. Dat is tenminste hoe het zou moeten zijn.
 


Weerstand bij verandering
Nu de praktijk. In de praktijk zijn leidinggevenden juist degenen die verandering onbewust of stiekem tegenhouden. Dat komt door het simpele feit dat hun directe belangen niet vanzelfsprekend in het verlengde liggen van de veranderdoelen. Of omdat ze geen trek hebben in de onvermijdelijke discussies wanneer ze een besluit of project ter discussie stellen. In woord doen ze dan mee, maar ondertussen trekken ze hun eigen plan.


Veranderprocessen
Toch zie je dat veel organisaties onverkort geloven in de heilzame werking van leidinggevenden. Dat merk je aan hoe ze met veranderingsprocessen omgaan. Eerst worden leidinggevenden voorbereid om zich een nieuwe werk- en denkwijze eigen te maken. Daarna volgt wat men oneerbiedig de werkvloer noemt.
Het is dan ook niet vreemd dat veranderingen vrijwel altijd veel meer tijd kosten en veel meer inspanning vergen dan gepland. Of gewoon mislukken. Het probleem zit ‘m nog niet eens in de badinerende aanduiding van de mensen in de uitvoering, maar wel in de onvermijdelijk grote veranderstappen die dan worden genomen.


Draagvlak creëren bij verandering
Veranderingen doorvoeren is namelijk geen kwestie van individueel begrijpen hoe iets in de nieuwe situatie moet, maar vooral van gezamenlijk overeenstemming hebben over hoe te handelen in onduidelijke situaties. Dat leer je alleen door samen al beproevend kleine stappen in de gewenste richting te maken.


Stapsgewijs veranderen
Verkwist daarom geen kostbare energie door werknemers collectief naar allerlei vaardigheidscursussen te sturen, maar faciliteer veranderingen door telkens een concreet knelpunt aan te pakken dat het veranderdoel in de weg staat. En stel de regel dat oplossingen de samenwerking moeten versterken. Dat dwingt werknemers namelijk om vanuit een ander kader na te denken dan ze gewend zijn.


Werk aan een gezamenlijke oplossing
Deze gerichte aanpak werkt veel sneller dan de organisatie in één keer op z'n kop te zetten. Je zorgt er namelijk voor dat werknemers doorlopend zoeken naar een gezamenlijke oplossing in plaats van naar de in hun ogen technisch beste oplossing.


> Lees ook hoe leiderschap bij verandering wél het verschil kan maken. 

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/import02v.jpg

Importcommissarissen

Zes van de tien toezichthouders bij AEX-bedrijven zijn afkomstig uit het buitenland. De helft van de niet-Nederlandse commissarissen heeft een Angelsaksische achtergrond. Opkomende markten zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

lees artikel
scopist_posts/originals/Duurzaamheidsimpasse02v.jpg

De ceo kan de duurzaamheidsimpasse doorbreken

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Nu voldoet minder dan de helft van de gebouwen aan die norm. Martin Mooij en Arjan Bunnik werken binnen Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Zij betogen dat om de klimaatdoelen te halen een duidelijke langetermijnvisie nodig is. Ook geven ze advies hoe.

lees artikel
scopist_posts/originals/Internationale-boards02v.JPG

Struikelblokken voor internationale boards

Het overbruggen van de onderhuidse verschillen in mores, cultuur en gedrag is bepalend voor het succesvol functioneren van internationale boards. De sleutel: een gedegen introductie, een verbindende voorzitter en de wederzijdse bereidheid om te bouwen aan onderling vertrouwen.

lees artikel
facebook