Wellink: ABN Amro mag in stukken

Wellink: ABN Amro mag in stukken
Hoe het gevecht om ABN Amro ook afloopt, de kans dat de bank ongeschonden uit de strijd komt wordt al kleiner. De Nederlandsche Bank zit daar niet mee.

De onrust rond ABN Amro is niet geëindigd met de fusiegesprekken met Barclays Bank. Het is er juist mee begonnen. Op Goede Vrijdag meldde de Financial Times nog dat de deal tussen de twee banken binnen tien dagen beklonken zou zijn. Maar in het paasweekend dook het al eerder gefluisterde bericht op dat de Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander samen een concurrerend bod zouden voorbereiden. Zodra Barclays een vriendschappelijk overnamebod op tafel legt zouden de twee banken daar overheen gaan

Santander zou er vervolgens vandoor gaan met de Braziliaanse en Italiaanse bankonderdelen, en Royal Bank zou de Europese en Amerikaanse activiteiten van ABN Amro krijgen. De bank zou dus in stukken gehakt worden. Geconfronteerd met een mogelijk tegenbod, doet Barclays er ondertussen alles aan om het eigen bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo zou de nieuwe combinatie de Amerikaanse La Salle Bank willen verkopen, om de opbrengst daarvan als bruidschat aan het overnamebod toe te voegen. Dat zou allemaal best kunnen. Zou, zou, zou... Wel zeker is dat toezichthouder principieel niets tegen zo'n opsplitsing van ABN Amro heeft. Op eerste paasdag verraste de Financial Times met een artikel waarin DNB-president Nout Wellink zegt: "It might be that a solid bank comes in, takes over and decides in the context of its own strategy to restructure. Well, let them come to the supervisor, and we will look at it, and when it looks fine, there will be no problem whatsoever." Opsplitsen is dus geen probleem, mits de financiële stabiliteit maar niet in gevaar komt. Dat is duidelijke taal van Wellink, die duidelijk revanche neemt op zijn eerdere gekritiseerde “een brug te ver“-uitspraak over de brief van TCI waarmee het allemaal begon. De vraag blijft natuurlijk waarom Wellink dit nu zegt. Het zou kunnen dat hij partijen als Royal Bank en Santander een hart onder de riem wil steken. Als splitsen mag, wordt ABN Amro het snoepje van de week, en kan de biedingoorlog nog lang duren. Een andere mogelijkheid is dat Wellink de geesten vast rijp maakt voor de verkoop van La Salle Bank door de nieuwe Barclays-ABN-combinatie. Hm. Gezien het feit dat DNB in dat laatste geval eerste toezichthouder wordt, lijkt me die reden uiteindelijk toch de meest waarschijnlijke.

facebook