Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-50 Commissarissen 2010

Kees van Lede, oud-topman van AkzoNobel, is voor de zevende keer op rij de machtigste commissaris van Nederland. De nieuwe nummer twee, Jeroen van der Veer, zit hem echter dicht op de hielen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 50 Machtigste Commissarissen van Management Scope.

 

Bijna had toezichthoudend Nederland een nieuw boegbeeld gehad. Oud-Shell-CEO Jeroen van der Veer aanvaardde na zijn vertrek in korte tijd drie topcommissariaten bij Shell, Philips en ING. Bij Unilever was hij al commissaris. Daarmee steeg Van der Veer van de 19e naar de tweede plaats en zal hij naar verwachting volgend jaar het stokje van Van Lede overnemen.

Vrouwen winnen terrein

In tegenstelling tot vele andere geluiden winnen de vrouwen wel degelijk terrein in de lijst van machtigste commissarissen. Annemiek Fentener van Vlissingen (SHV, Draka, Heineken en De Nederlandsche Bank) is gestegen naar nummer 9. Daarmee is zij de eerste vrouw die erin is geslaagd om de top 10 binnen te dringen. En ook de grootste stijger van dit jaar is een vrouw. Irene Asscher-Vonk stijgt van de 47e naar de 13e plaats door een nieuw commissariaat bij de Rabobank. In totaal staan er dit jaar vijf vrouwen in de top-50, één meer dan vorig jaar.

Financials grote verliezers

De grote verliezers dit jaar zijn de commissarissen bij de grote banken, die door de kredietcrisis flink hebben moeten inleveren. Vorig jaar bestond de voorhoede voornamelijk uit commissarissen bij de grote banken: Wim Kok (nr.3), Jan Hommen (nr.4), Erik van de Merwe (nr.5), Jan-Michiel Hessels (nr.6), Lense Koopmans (nr.7) en André Olijslager (nr.10) zijn allemaal uit de top-10 weggevallen.


1 Kees van Lede

Cees van Lede (1942)

ex-CEO AkzoNobel v Heineken v Sara Lee International c Sara Lee VS c Philips c Air France-KLM c l'Air Liquide

Verantwoording
De Top 50 Commissarissen is een jaarlijks onderzoek van Management Scope naar de machtigste commissarissen van Nederland. Een commissaris komt in aanmerking voor de Top 50 als hij of zij twee topfuncties in de top 100 ondernemingen bekleedt. Daarnaast tellen commissariaten bij de top 500 en de grote buitenlandse bedrijven mee. De waardering per commissariaat wordt bepaald door het eigen vermogen van het bedrijf in kwestie. Bij nog actieve bestuurders wordt ook de hoofdfunctie meegeteld. Een voorzitterschap (zowel raad van bestuur als raad van commissarissen) wordt extra gewaardeerd. De Top 50 is opgesteld door Kees van Veen en Floris van der Lee. Als peildatum is 31 oktober 2009 aangehouden.

facebook